ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο "αμυγδαλάς" από τα Κανάλια

Από την Καθημερινή (kathimerini.gr)
Ο "αμυγδαλάς" από τα Κανάλια
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Γεύση παλιά, νοσταλγική, γλυκιά και μια ιδέα πικραμυγδαλένια, αποκαλύπτεται μέσα από ένα σκληρό κέλυφος. Τα αμύγδαλα του Βόλου δεν θα μπορούσαν να είναι ΠΟΠ;

Τα ωραία τα αμύγδαλα του Βόλου τα παράγουν περί τους 300 αμυγδαλοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. "Είναι τόσο νόστιμα, γιατί τα χώματα εδώ είναι πλούσια σε κάλιο", εξηγεί ο κύριος Γιώργος Μωραΐτης, ένας από τους πιο δραστήριους αμυγδαλοκαλλιεργητές των Καναλίων, του χωριού με τη μεγαλύτερη αμυγδαλοπαραγωγή στον Βόλο. Ο ίδιος, καλλιεργητής από πάντα, έχει τα δέντρα του σε 120 στρέμματα σε πεδινά χωράφια στις παρυφές της λίμνης Κάρλας. "Με την ανασύσταση της λίμνης (αποξηράνθηκε το 1962, αρδεύθηκε και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018) το οικοσύστημα ισορρόπησε και το μικροκλίμα διαμορφώθηκε με πολύ ευνοϊκό τρόπο για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

Οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν χαμηλά και η υγρασία είναι υψηλή, ό,τι πρέπει για την υγεία των δέντρων». Στα τελειώματα του χειμώνα που οι αμυγδαλιές ανθίζουν, τα Κανάλια γίνονται αγνώριστα. Τα λουλουδιασμένα δέντρα δημιουργούν ένα λευκό-ροζ πέπλο που σκεπάζει απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την περιοχή. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ, κατά βάση ξηρικά, σπαρτιάτικα και με ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους, είναι η φερανιές, η φεραντέλλα, η τέξας, η τρουίτο και η ρέτσου, με την πρώτη να έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία όχι μόνο χάρη στη νοστιμιά της και την πλούσια περιεκτικότητά της σε έλαια, αλλά και λόγω μεγάλου μεγέθους. Αυτές καλλιεργεί και ο κ. Μωραΐτης. Όλες τους όψιμες, αμερικανικής και ιταλικής προέλευσης, ωριμάζουν και συλλέγονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. «Υπάρχουν και κάποια λίγα δέντρα με τοπικές ποικιλίες, τα Βαβάτσικου και τα Μπέλου. Είναι όμως πρώιμες και δεν μας συμφέρει να τις καλλιεργούμε γιατί κινδυνεύουν από τις κακοκαιρίες".

Η περιοχή των Καναλίων είναι μονοκαλλιέργεια, με περίπου 35.000 στρέμματα αμυγδαλιές. Πάνω από έναν αιώνα δραστηριοποιούνται οι ντόπιοι στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και ισχυρίζονται πως είναι το πιο παλιό χωριό στην Ελλάδα που ασχολείται με την αμυγδαλιά. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι καλλιεργητές μπαίνουν δειλά δειλά και στη βιολογική καλλιέργεια. Οι παραγόμενες ποσότητες είναι σχετικά λίγες και απορροφώνται ως επί το πλείστον από την ελληνική αγορά. Πρόσφατα κάποιες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας (όπως ο Όλυμπος) προμηθεύονται αμύγδαλα από την περιοχή για να παράγουν γάλα αμυγδάλου, κι άλλες, όπως η εταιρεία Nutlers, τα μεταποιούν σε αμυγδαλοβούτυρο. Η φετινή χρονιά έδωσε περιορισμένο καρπό, αλλά η σοδειά του 2020 αναμένεται πιο ελπιδοφόρα.