ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο

Του Λάμπρου Αθ. Μπόκα
Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου την 18η Ιανουαρίου κάθε έτους είναι σημαντική ημέρα για το Ριζόμυλο του Δήμου Ρήγα Φεραίου .

Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, γιορτάζεται με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο.

Την παραμονή, 17 Ιανουαρίου, τελείται στην εκκλησία του χωριού ο Μέγας Εσπερινός.

Συγχρόνως την παραμονή της γιορτής οι κάτοικοι του χωριού κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για τα έθιμα της γιορτής αυτής, ετοιμάζοντας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το φαγητό (Κουρμπάνι) που θα μοιραστεί σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Το Κουρμπάνι, το φαγητό της εορτής του Αγίου Αθανασίου, το οποίο είναι ρύζι και κρέας -φαγητό ξεχωριστής νοστιμιάς - μαγειρεύεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο από τους κατοίκους και αφού το ευλογήσει ο Ιερέας στη Θεία Λειτουργία μοιράζεται σε όλους τους πιστούς που παρευρίσκονται.

Το έθιμο αυτό της διανομής του φαγητού ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι του χωριού, τότε, για να μπορούν να συναντιούνται και να συζητούν τα προβλήματά τους, οργάνωναν γιορτές και πανηγύρια θρησκευτικού περιεχομένου και έτσι δεν είχαν προβλήματα από τους Τούρκους κατακτητές.

Αξιέπαινη είναι η προσφορά των κτηνοτρόφων του Ριζομύλου οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν το κρέας, αλλά και όλων των άλλων κατοίκων και φίλων του χωριού που προσφέρουν τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά για το φαγητό (Κουρμπάνι) της εορτής του Αγίου Αθανασίου Ριζομύλου.

Ακόμη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις γυναίκες που μαγειρεύουν το φαγητό, αλλά και σε όλους τους άλλους που βοηθούν τον άξιο Ιερέα του χωριού μας και τους Επιτρόπους της Εκκλησίας να ετοιμάσουν όλα όσα απαιτούνται για την Μεγάλη Γιορτή του Ριζομύλου.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και πριν το μοίρασμα του φαγητού, μέσα στην εκκλησία, γίνεται ο πλειστηριασμός του υψώματος του Αγίου Αθανασίου.

(Και αυτό το έθιμο ξεκίνησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ήταν ένας έμμεσος τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων για λογαριασμό της εκκλησίας και του αγώνα κατά των κατακτητών).

Ακολουθεί η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ του Αγίου Αθανασίου μέσα στο χωριό, προσθέτοντας λαμπρότητα στην μεγάλη αυτή γιορτή του Ριζομύλου. Η περιφορά γίνεται με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων αλλά και των φίλων του χωριού.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, πλήθος πιστών από όλη την γύρω περιοχή, αναμένεται να συρρεύσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

Αξίζει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 , όλοι οι πιστοί της περιοχής, να έλθουν στο όμορφο Ριζόμυλο για να γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους του χωριού , τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου και να ζήσουν μαζί τους, την ιερότητα της Θείας Λειτουργίας, που τελείται στην πανέμορφη εκκλησία του χωριού.

Είναι ευκαιρία ακόμη , να δουν από κοντά, πώς οι κάτοικοι του Ριζομύλου κρατούν ακόμη άσβεστα τα έθιμα τους, αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη, για την παράδοση του τόπου μας και στις νεότερες γενιές.