ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι ωφελούν οι μπλε κάδοι;

Επιστολή του αναγνώστη, Ιωάννη Γεωργούδη
Τι ωφελούν οι μπλε κάδοι;

Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έκανε μία προοδευτική καινοτομία, να εγκαταστήσει μπλε κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο. Έγινε τότε μία μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης τόσο των μαθητών των σχολείων, όσο και του ευρύτερου κοινού. Τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του Βελεστίνου οι μπλε κάδοι και αγοράστηκε με χρήματα του Δήμου ειδικό απορριμματοφόρο για ανακυκλώσιμα υλικά, που σε τακτά χρονικά διαστήματα τους άδειαζε. Πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι να το συνειδητοποιήσουν οι δημότες και να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, από τα οργανικά σκουπίδια και να τα ρίχνουν στους ανάλογους κάδους.

Τα δύο όμως τελευταία χρόνια, με λύπη οι δημότες του Βελεστίνου διαπιστώνουν, ότι μέσα στα ίδια απορριμματοφόρα αδειάζονται τόσο τα οργανικά σκουπίδια των πράσινων κάδων, όσο και τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων. Είναι τραγικό να βλέπει κανείς μία τέτοια εικόνα, που θυμίζει τριτοκοσμικό "πολιτισμό", την στιγμή που βρισκόμαστε στην δεύτερη δεκαετία του 2000 μ.Χ.

Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να παράγουν πολιτισμό και όχι οπισθοδρομικές συνήθειες και νοοτροπίες στις κοινωνίες ενός τόπου. Η ανακύκλωση είναι ιδέα πολιτισμού, που προάγει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και δείχνει ότι σεβόμαστε τον πλανήτη. Οφείλουμε όλοι να την προασπίζουμε και να την προάγουμε και όχι να την σαμποτάρουμε με αναχρονιστικές ενέργειες.