ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φορέας να διαχειριστεί το έργο της Κάρλας υπάρχει

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου
Φορέας να διαχειριστεί το έργο της Κάρλας υπάρχει

Όλο αυτό το διάστημα (από 1/9/2019 έως σήμερα) είπα να μην αναφερθώ σε ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί η κάθε νέα "αρχή" χρειάζεται ένα πρώτο διάστημα ανοχής προκειμένου να μπορέσει να προγραμματίσει τα έργα και τις δράσεις της για τη νέα θητεία.

Όμως με αφορμή ένα δημοσίευμα (σήμερα Πέμπτη 13/12/2019) στην εφημερίδα Θεσσαλία διάβασα ότι ο περιφερειάρχης ζήτησε και του εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιπλέον χρήματα (4 εκατομμύρια ευρώ) για τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας. Γράφει επίσης το άρθρο: Το έργο της ανασύστασης της λίμνης ολοκληρώθηκε αλλά τώρα τίθεται το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισής της.

Να θυμίσω ότι στο θέμα έχω αναφερθεί πολλές φορές και όταν ήμουν στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και από τη θέση του μέλους του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας που είμαι έως σήμερα.  

Το θέμα της διαχείρισης της λίμνης Κάρλας δεν είναι σημερινό, δεν προέκυψε ξαφνικά και δεν είναι καθόλου απλό.

Να θυμίσω επίσης ότι Φορέας Διαχείρισης Κάρλας δημιουργήθηκε από το 2003 και εκτός των άλλων (περιβαλλοντικούς ελέγχους κλπ) υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή όλα όσα αφορούν τη Διαχείριση της λίμνης.

Να θυμίσω ότι η εμπλοκή της Περιφέρειας με το έργο είναι από τον Μάιο του 2014.

Μέχρι τότε όλα τα χειρίζονταν τα συναρμόδια Υπουργεία. Η Περιφέρεια τον Μάιο του 2014 ανέλαβε την συνέχιση των έργων και τη διαχείρισή της μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Είναι άλλο η αρμοδιότητα συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων της Κάρλας και άλλο η διαχείρισή της μετά την ολοκλήρωσή τους.

Υποτίθεται ότι μετά τα εγκαίνια της λίμνης που έγιναν γιατί τα έργα τελείωσαν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλάς με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας θα είχε αναλάβει ολοκληρωμένα τη διαχείριση της λίμνης πράγμα που φυσικά δεν έγινε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο θέμα για το οποίο αναμένεται να γίνει "πόλεμος" που περιλαμβάνεται στη φράση "Διαχείρηση λίμνης Κάρλας"; Φυσικά το νερό. Ποιος θα αναλάβει εκτός των άλλων τη διαχείριση του Νερού. Θα ελέγχει πόσο νερό μπαίνει, τι ποιότητα έχει, πόσο νερό θα βγαίνει για την άρδευση, πόσα χρήματα θα πληρώνουν αυτοί που παίρνουν νερό από τη λίμνη, σε ποιόν θα πληρώνουν, ποιος θα αποφασίζει πώς θα επενδύονται τα χρήματα αυτά στη συντήρηση των υποδομών της λίμνης κλπ κλπ.   

Μετά τα παραπάνω θέλω να επισημάνω ότι όποιοι έχουν άλλα στο νου τους όσο αφορά τη διαχείριση της λίμνης να βγουν και να μας το πουν ξεκάθαρα.

Όμως να ξέρουν ότι τόσο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου όσο και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας έχουν είδη λάβει εισηγητικές αποφάσεις για το θέμα τις οποίες τις έχουν αποστείλει στους αρμόδιους με την εισήγηση φυσικά ότι τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας πρέπει να αναλάβει ο υπάρχον Φορέας Διαχείρισης Κάρλας όπως εξάλλου αρχικά είχε προγραμματιστεί.