ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντικός λαϊκός καλλιτέχνης ο Σωκράτης Ζιώγας

Η τέχνη δεν έχει κοινωνικά στρώματα και αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά μέσα από το έργο του ζωγράφου, κατασκευαστή μακετών, ποιητή και πεζογράφου Σωκράτη Ζιώγα, που παρουσιάστηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Σημαντικός λαϊκός καλλιτέχνης ο Σωκράτης Ζιώγας

Στην έκθεση αναδείχθηκε μέρος των έργων του, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Βόλο.

Η μηχανολόγος μηχανικός, ερευνήτρια και μουσειολόγος Bασιλική Τράκη, που επιμελήθηκε την έκθεση, σημείωσε ότι τα μηνύματα που περνάει ο Σωκράτης Ζιώγας μέσα από τα έργα του είναι πάρα πολλά. "Ένας καλλιτέχνης ευαίσθητος, Καναλιώτης, ψαράς της Κάρλας και όταν αποξηράνθηκε η λίμνη εργάστηκε ως οικοδόμος. Αποτύπωσε ζωγραφικά και μέσα από μακέτες και λογοτεχνήματα τον βιότοπο της Κάρλας".

"Ήταν ένας καλλιτέχνης αυτοδίδακτος με μεγάλο ταλέντο. Ο ίδιος ανέφερε συχνά και καμαρώνοντας ότι είχε τελειώσει το εξατάξιο δημοτικό. Ό,τι ζωγράφιζε, το χάριζε. Δεν πουλούσε και δεν έκανε ποτέ την τέχνη του επάγγελμα. Έναν λαϊκό καλλιτέχνη τον χαρακτηρίζει αυτό. Ήξερε όμως πού χάριζε τα έργα του. Στην οικογένειά του, σε πολύ καλούς του φίλους και συνεργάτες", σημείωσε.

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάστηκαν 40 έργα του Καναλιώτη καλλιτέχνη. Την οργάνωση της έκθεσης ανέλαβε η "Μαγνήτων Κιβωτός". Η έρευνα για τα έργα του Σωκράτη Ζιώγα συνεχίζεται. Συνολικά είχε δημιουργήσει 130 έργα και ένας από τους στόχους της χθεσινής εκδήλωσης είναι η απόλυτη έρευνα για το έργο του. "Μόλις έγινε γνωστή η εκδήλωση, ο κόσμος άρχισε να αναζητά τον Σωκράτη Ζιώγα. Έτσι έρχονται τεκμήρια ψηφιοποιημένα ακόμα και από την Αυστραλία. Έργα του είχε χαρίσει ο καλλιτέχνης σε Καναλιώτες, που στην πορεία μετανάστευσαν στην Αυστραλία", πρόσθεσε η κ. Τράκη.

Ο ζωγράφος έχει αφήσει σημαντικά τεκμήρια. Σχεδίαζε υπό κλίμακα όπως οι έμπειροι μηχανικοί, με όψη, κάτοψη και τομή. Αποτύπωσε με τα έργα του τις καλύβες της Κάρλας, τον τρόπο ψαρέματος, ενώ ιδιαίτερης αισθητικής είναι και οι πίνακές του.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι τιμάται ο λαϊκός καλλιτέχνης Σωκράτης Ζιώγας. "Ύμνησε την ιστορία της Κάρλας και όλη την ιστορία του λιμναίου πολιτισμού της μέσα από τα έργα του. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου τιμάει την τοπική ιστορία και ενισχύει κάθε προσπάθεια ανάδειξής της".

Την έκθεση παρακολούθησαν μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, ενώ στο βίντεο "Βιογραφία και Τέχνη" παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του.

πηγή: e-thessalia.gr