ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 2021 στο Βελεστίνο το μεγάλο ραντεβού των Θεσσαλών Καραγκούνηδων

Με τη συμμετοχή δεκάδων καραγκούνηδων από όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Παλαμά η ετήσια Γενική Συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων
Το 2021 στο Βελεστίνο το μεγάλο ραντεβού των Θεσσαλών Καραγκούνηδων

Τη συνέλευση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την σπουδαιότητα των δράσεων της Αμφικτιονίας για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και την Ιστορία της Θεσσαλίας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου δήλωσε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος είναι αρωγός στις δραστηριότητες της Αμφικτιονίας και ανακοίνωσε στους παρόντες ότι η δημοτική αρχή έκανε δεκτό το αίτημα και παραχωρεί στην Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων μια αίθουσα στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου "Παναγιώτης Παλαμάς", για να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο της Αμφικτιονίας.

Με επιστολή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Αποστόλης Φιρφιρής, μετέφερε τα μηνύματα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, αλλά και του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα (οικοδεσπότης του επόμενου 7ου Ανταμώματος και Συνεδρίου στο Βελεστίνο), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συνέλευση.

Στη συνέχεια, ο κ. Φιρφιρής, παρουσίασε τον απολογισμό του 6ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και του 6ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Καρδίτσα με θέμα "Αγροτική Λαϊκή Λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στον λαό της πεδινής Θεσσαλίας, στους Καραγκούνηδες".

Παραλαμβάνοντας τον Σεπτέμβρη τη σημαία της Αμφικτιονίας από την Καρδίτσα για την επόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί το 2021 στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας είχε πει χαρακτηριστικά:

"Οι Καραγκούνηδες αποτελούν μία εμβληματική κοινωνική ομάδα, η οποία με τις δράσεις της: κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτιστικές, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της στη Θεσσαλία και στον θεσσαλικό κάμπο στο διάβα του χρόνου".

Το 2021 στο Βελεστίνο

"Το 7ο Αντάμωμα και Συνέδριο, θα διοργανωθεί από το Δήμο Ρήγα Φεραίου και θα έχει ως θέμα τους Θεσσαλούς πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, με πρώτο και πιο σημαντικό τον Ρήγα Βελεστινλή και τους Θεσσαλούς διδασκάλους του γένους, όπως είναι ο Παναγιώτης Παλαμάς, που γεννήθηκε στο Παλαμά, και το όνομα του οποίου φέρει το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης", είπε ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας, επισημαίνοντας:

"Το συνέδριο θα είναι διεθνές, θα γίνει στο Βελεστίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ακαδημία Αθηνών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα βρεθεί στο επίκεντρο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Γι’ αυτό το λόγο, γίνονται ήδη επαφές και συζητήσεις για να συμμετάσχει και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου (που είναι η επικεφαλής της επιτροπής των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία), καθώς και επιφανή πρόσωπα της ελληνικής πολιτείας και του πνευματικού κόσμου".

Στη συνέχεια της συνέλευσης, μέλη της Αμφικτιονίας είτε ως άτομα είτε ως εκπρόσωποι συλλόγων από τα καραγκουνοχώρια της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας, πήραν το λόγο θέτοντας ποικίλα ζητήματα που αφορούν πολιτιστικές δραστηριότητες, μεγαλύτερη ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων στην κατεύθυνση της συνέχισης των παραδόσεων, των εθίμων και της ντοπιολαλιάς των καραγκούνηδων, αυτόχθονων πληθυσμών της θεσσαλικής πεδιάδας. Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, τέθηκαν προβλήματα, αναζητήθηκαν λύσεις και αποφασίστηκαν μια σειρά από δραστηριότητες και παρεμβάσεις μέσα από συνεργασίες για την ευόδωση των σκοπών της Αμφικτιονίας.

πηγή: ert.gr