ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Το Δήμο Ρήγα Φεραίου επισκέφτηκαν σήμερα μαθητές του Γ4 Τμήματος του 6ου Γυμνασίου Βόλου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς, Πατσαρούχα Βασιλική και Σελίμη Βασιλική
Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Οι μαθητές με τις εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο "Ρήγας Βελεστινλής" στο Βελεστίνο, ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Ρήγα και παρατήρησαν τις λεπτομέρειες της Χάρτας του Ρήγα που αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα που δημιουργήθηκαν το 1797 στη Βιέννη από τον Ρήγα.

Κατόπιν, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, ο οποίος τόνισε σχετικά με τη Χάρτα ότι πρόκειται όχι μόνο για  ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Μιλώντας για το Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο "πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας.

"Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους  βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας".

Δελτίο Τύπου Δήμου Ρήγα Φεραίου