ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ριζότο μανιταριών από το Γιώργο Τσιούτσιο

Ο Βελεστινιώτης σεφ καλωσορίζει το νέο Μουσικό Βαγόνι με μία πεντανόστιμη συνταγή
Ριζότο μανιταριών από το Γιώργο Τσιούτσιο

Υλικά


200 γρ. ρύζι αρμπόριο
λίγο ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζεστό ζωμό κότας ή μανιταριών
Μισό ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο βούτυρο
Λίγη παρμεζάνα
Φρέσκο θύμαρι
Αλάτι
Πιπέρι
Μανιτάρια λευκά κομμένα σε τέταρτα (200 γρ.), μανιτάρια πόρτομπελο κομμένΑ σε τέταρτα (100γρ.), μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (100 γρ.).

 

Εκτέλεση

Για τα μανιτάρια


Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κάθε είδος ξεχωριστά και σοτάρουμε. Μόλις πάρουν χρώμα αφαιρούμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το ριζότο


Σε μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε ελαφρώς το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το σκόρδο και σοτάρουμε για δύο λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με κρασί και μόλις σωθούν τα υγρά του προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό ίσα-ίσα να σκεπάζει το ρύζι. Ανακατέυουμε συνέχεια σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ξανά ζωμό μόνο οταν σωθούν όλα τα υγρά του. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουμε σοτάρει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη έως ότου το ρύζι μας να είναι "al dente" και αρχίζει να χυλώνει. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο την παρμεζάνα το θυμάρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε για 2-3 λεπτά.