ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Τον Βέλγο φυσικό Joseph Plateau τιμά η Google

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας και η Google τον τιμά σήμερα στο doodle της
Τον Βέλγο φυσικό Joseph Plateau τιμά η Google

Δημιούργησε μία συσκευή με την ονομασία "φαινακιστοσκόπιο" και ήταν η αρχή του κινηματογράφου.

Τον Βέλγο φυσικό Joseph Antoine Ferdinand Plateau τιμά σήμερα η Google στο σημερινό της Doodle, καθώς ολοκληρώνονται 218 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ ου και το κινούμενο doodle.

Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά
Ονόμασε αυτή τη συσκευή "φαινακιστοσκόπιο" (phenakistiscope) το 1832. Και ήταν η αρχή του κινηματογράφου!

Ο Plateu γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ο πατέρας του ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των έξι ετών ήταν ήδη σε θέση να διαβάσει, καθιστώντας τον ένα θαυμαστό παιδί για εκείνη την εποχή.

Ενώ ήταν στο δημοτικό σχολείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα μάθημα της φυσικής και μαγεμένος από τα πειράματα που παρατήρησε, ορκίστηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της επιστήμης αυτής κάποια μέρα.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έχασε τον πατέρα και τη μητέρα του. Το τραύμα που προκλήθηκε από αυτή την απώλεια τον έκανε να αρρωστήσει. Το 1840 παντρεύτηκε την Augustine–Thérèse–Aimée–Fanny Clavareau και απέκτησαν έναν γιο ένα χρόνο αργότερα.

Γοητευμένος και έχοντας εμμονή με τις φωτεινές εντυπώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο Plateau πραγματοποίησε ένα πείραμα, κατά το οποίο έβλεπε άμεσα στον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Έχασε την όρασή του αργότερα στη ζωή του και απέδωσε την απώλεια σε αυτό το πείραμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει και να οφείλεται σε κάτι άλλο.

Ο Plateau έγινε ξένιο μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1872, ενώ πέθανε στη Γάνδη το 1883.

πηγή: news247.gr

Πιο διαβασμένα