Ο Βαλτόμπουφος και το Χρυσογέρακο της Κάρλας

Φέτος, ένα ακόμα αρπακτικό πτηνό, ακριβοθώρητο μεν και απόλυτος φωτογραφικός προορισμός δε, φιλοξενήθηκε στη Λίμνη Κάρλα και αποτελεί το 37ο καταγεγραμμένο είδος αρπακτικού στην περιοχή.
Ο Βαλτόμπουφος, στη λατινική ονομασία κατά το Λινναίο Asio flammeus (αγγλ. Short-eared owl), εμφανίστηκε με τουλάχιστον 5 άτομα από τον προηγούμενο Νοέμβριο στη Λίμνη Κάρλα και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αναφορά του είδους για την περιοχή. Την καταγραφή έκανε ο Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης, Ειδικός Παθολόγος – Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας (Σ.Ε.Ι.), ο οποίος είναι και ο συγγραφέας του πρώτου τρίγλωσσου ορνιθοτουριστικού οδηγού για τα αρπακτικά πουλιά της Λίμνης Κάρλας που κυκλοφόρησε το προηγούμενο έτος.

Το είδος, όπως αναφέρει ο Δρ. Οικονομίδης, είναι αρκετά φιλικό με το φωτογραφικό φακό και με μοναδική φωτογένεια ενώ λίγοι είναι οι φωτογράφοι άγριας ζωής που έχουν καταφέρει να το συναντήσουν στον ελλαδικό χώρο. Να σημειωθεί ότι η συστηματική έρευνα που διεξάγει ο Σ.Ε.Ι. κατά τα τελευταία χρόνια για τα αρπακτικά πουλιά της Λίμνης Κάρλας, έχει αναδείξει τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης, αφού πλέον αυτό συντηρεί τουλάχιστον 37 καταγεγραμμένα είδη αρπακτικών πτηνών, δηλαδή άγριας πανίδας που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας!
Στον ορνιθοτουριστικό οδηγό που εξέδωσε ο Σ.Ε.Ι., με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Παναγιώτη Αζμάνη - εξειδικευμένου Κτηνιάτρου στα αρπακτικά πουλιά, o ορνιθοπαρατηρητής κατευθύνεται χωρικά και χρονικά μέσα στη Λίμνη Κάρλα ώστε αυτός να έρθει κοντά στον φαντασμαγορικό κόσμο των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί η περιοχή. Τ
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο ερευνητικό στοίχημα του Σ.Ε.Ι. για την ελληνική επικράτεια αλλά και την περιοχή των Βαλκανίων, που δεν είναι άλλο από την πρωτοπόρα για τα ορνιθολογικά χρονικά της Ελλάδας μελέτη της εξάπλωσης του ιδιαίτερα σπάνιου Χρυσογέρακου, Falco biarmicus κατά το Λινναίο (αγγλ. Lanner Falcon).
Η περιοχή της Λίμνης Κάρλας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Θεσσαλίας φιλοξενεί τουλάχιστον 5 ζευγάρια από αυτό το μείζονος ευαλωτότητας σπάνιο αρπακτικό και ο Σ.Ε.Ι. έχει ήδη προχωρήσει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις επί του θέματος ενώ επί σειρά ετών λαμβάνει χρηματοδοτούμενη έρευνα από ευρωπαϊκούς φορείς που έχουν δείξει ιδίατερο ενδιαφέρον για την ερευνητική του ομάδα. Η παρακολούθηση, η διατήρηση των πληθυσμών των αρπακτικών πτηνών αλλά και η διάδοση της αρχαίας τέχνης της Ιερακοθηρίας, αναφέρει ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ι. και αρχιγερακάρης κος Σταύρος Αθανασίου, είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια που έχει βρει επιστημονικούς συνεργάτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τη Θεσσαλία και την περιοχή της Λίμνης Κάρλας να πρωτοστατεί σε ερευνητικό ενδιαφέρον και να έχει ήδη δώσει θεαματικά αποτελέσματα!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ι.



































