Ριζόμυλος - Μαρτυρικό χωριό: 9η Σεπτεμβρίου 1943 - 6η Σεπτεμβρίου 1944
Τιμή και δόξα στην Αντιστασιακή δράση των κατοίκων του Ριζομύλου & ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του χωριού μας, από τη θηριωδία των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά το 1941-1944!
Παρακάτω ακολουθεί , μέρος της ομιλίας μου, για το Μαρτυρικό Χωριό Ριζόμυλος, στην εκδήλωση της 18ης Μαρτίου 2017 με θέμα "Ο Ριζόμυλος θυμάται: ΜΑΡΤΙΟΣ – Μήνας Ηρωϊκός και καταστροφικός", καθώς και στην εκδήλωση της 1ης Ιουνίου 2018 , που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό - Αθλητικό Σύλλογο Ριζομύλου Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ σε συνεργασία με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την ΕΛΛΑΔΑ στη ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, με τη συμμετοχή και την παρέμβαση πολλών ηλικιωμένων συγχωριανών μας , που έζησαν τις αυτές τις δύσκολες αλλά και ηρωϊκές στιγμές του χωριού μας και μας τις εξιστόρησαν, γεμάτοι συγκίνηση:
"... Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1943 , αντάρτες του Ριζομύλου και της γύρω περιοχής επετέθησαν σε γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων στα όρια Ριζομύλου - Βελεστίνου στην θέση Ρουμάνι. Μετά από φονική μάχη, οι Γερμανοί ετράπησαν σε άτακτο φυγή προς διάφορες κατευθύνσεις μέσα στα χωράφια. Δύο Γερμανοί απ’ αυτούς σκοτώθηκαν μέσα στον οικισμό Ριζομύλου.
Την 9η Σεπτεμβρίου 1943 , τμήματα του γερμανικού στρατού εισέβαλαν στο χωριό, το οποίο ήταν ήδη εγκατελειμένο από τους κατοίκους , και κατέστρεψαν και έκαψαν ότι είχαν προλάβει να στήσουν και να κτίσουν οι κάτοικοι του Ριζομύλου μετά το κάψιμο της 23ης Μαρτίου 1943.
• Τέλος Αυγούστου του 1944, αντάρτικες ομάδες της περιοχής ανατίναξαν την σιδηροδρομική γραμμή Βόλου-Λάρισας στην θέση Εικοσάρια Ριζομύλου με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των τραίνων και ο ανεφοδιασμός των κατακτητών της περιοχής.
Οι κατακτητές (Γερμανοί πλέον) έχοντας υπόψη τους την αντιστασιακή συμπεριφορά του Ριζομύλου, επί 15ημέρες με ξαφνικές επιδρομές στο χωριό , εκτελούσαν εν ψυχρώ ως αντίποινα κατοίκους του Ριζομύλου και έκαιγαν φυτείες. Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν και αναγκάσθηκαν σταδιακά, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο συντονισμό να εγκαταλείψουν και πάλι το χωριό τους , το οποίο οι Γερμανοί κατακτητές είχαν σκοπό να εξολοθρεύσουν ολόκληρο. Το απέδειξαν αυτό με κανονιοβολισμό και εκ νέου κάψιμο την 6η Σεπτεμβρίου 1944. Οι κάτοικοι του Ριζομύλου παρέμειναν μακριά από το χωριό τους μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 που αποχώρησαν οι Γερμανοί κατακτητές και από την περιοχή μας...
Ο Ριζόμυλος χαρακτηρίσθηκε "ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" με το 99/2000 Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 97 Α /16-3-2000.
Έτσι, η Πολιτεία έκανε και το δικό της χρέος, απέναντι στους αγώνες του χωριού μας, δικαιώνοντάς τους με την τοποθέτηση του ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ στο ΠΑΝΘΕΟΝ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ."
Στο Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ριζομύλου , που ολοκληρώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημαα, έχει προβλεφθεί Ιδιαίτερος χώρος για την ανάδειξη ντοκουμέντων από την αντιστασιακή δράση του Ριζομύλου.