ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοιξαν θέσεις για γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, αλλά μειωμένο το ενδιαφέρον

Σε ποιες δομές έχουν προκηρυχθεί, προβληματίζει το μειωμένο ενδιαφέρον
Ανοιξαν θέσεις για γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, αλλά μειωμένο το ενδιαφέρον

Η 5η ΥΠΕ άνοιξε εκ νέου θέσεις για την πρόσληψη γιατρών με ειδικότητα γενική- οικογενειακή ιατρική σε Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας, η κάλυψη όμως των κενών που καταγράφονται εξαρτώνται εν πολλοίς από το ενδιαφέρον συμμετοχής στη νέα προκήρυξη.

Τα τελευταία χρόνια στους περισσότερους διαγωνισμούς το ενδιαφέρον είναι μειωμένο κι αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αποδοχές, που ουσιαστικά λειτουργούν ως «αντικίνητρο», προκειμένου ένας υγειονομικός να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή την περίοδο και προκειμένου να καλυφτούν τα κενά η 5η ΥΠΕ προχώρησε στην προκήρυξη θέσεων γενικής-οικογενειακής ιατρικής, με τον βαθμό του Επιμελητή Β΄ για τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής και Βελεστίνουκαι με τον βαθμό του διευθυντή για τα Κ.Υ. Ζαγοράς, Σκιάθου και Σκοπέλου.

Επίσης για το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου είχε προκηρυχθεί μία θέση παιδιατρικής και μία γενικής –οικογενειακής ιατρικής με τον βαθμό του Διευθυντή. Από τις θέσεις αυτές, καλύφθηκε μόνο η θέση για το Κ.Υ. Σκοπέλου,γι’ αυτό και αναμένεται άμεσα να επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιπες θέσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Μαγνησίας Χαράλαμπος Μάνδρος υπογράμμισε πως οι νέοι γιατροί αποφεύγουν συστηματικά να συμμετέχουν στις προκηρύξεις που γίνονται για την πλήρωση κενών τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας, διότι προτιμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ιδιωτικό τομέα τόσο εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών στο ΕΣΥ όσο και εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο δημόσιο.

Επιπροσθέτως, για τους νέους υγειονομικούς το γεγονός ότι προσλαμβάνονται ως επικουρικοί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι», καθώς επιτείνεται η εργασιακή αβεβαιότητα, αφού παρότι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες μόλις προσαρμόζονται στα δεδομένα ενός Νοσοκομείου αποχωρούν αναζητώντας απασχόληση στην επόμενη προκήρυξη.

«Υπάρχει κύμα φυγής από το ΕΣΥ. Από τη μία έχουμε έμπειρους συναδέλφους που, είτε έχουν κουραστεί, είτε δεν έχουν τα κίνητρα να παραμείνουν. Επίσης κάποιοι οδεύουν προς το εξωτερικό, κυρίως πιο νέοι συνάδελφοι, που έχουν μόλις τελειώσει την ειδίκευση ή θέλουν να κάνουν ειδίκευση. Οι δε επικουρικοί μόλις τελειώσουν προτιμούν να αναζητήσουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Απαιτείται μόνιμο προσωπικό το οποίο θα ενισχύσει πραγματικά τις κλινικές» κατέληξε ο κ. Μάνδρος, εκτιμώντας πως όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις που προκρίνονται μέχρι σήμερα λειτουργούν ως «ασπιρίνες». 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - Ταχυδρόμος