ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Νόμπελ της Ρωμιοσύνης: Κοινή εκδήλωση Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου και Γυμνασίου Στεφανοβικείου

Κοινή διοργάνωση των δύο σχολείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Τα Νόμπελ της Ρωμιοσύνης: Κοινή εκδήλωση Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου και Γυμνασίου Στεφανοβικείου

Παγκόσμια ημέρα ποίησης η 21η του Μάρτη με τους μαθητές δύο σχολείων να συμπράττουν πολιτιστικά για να αποδώσουν φόρο τιμής στους δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Με μεγάλη χαρά η Διευθύντρια του Γυμνασίου Στεφανοβικείου κ. Μήσια Ιωάννα και η Φιλόλογος κ. Ακριβούση Κωνσταντίνα αποδέχθηκαν την πρόσκληση  για την κοινή διοργάνωση που τους απηύθηναν ο Διευθυντής του Π.ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου κ. Λιαπόπουλος Βάιος και η Φιλόλογος κ. Πρίντζου Αρετή.

Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο: "Τα Νόμπελ της Ρωμιοσύνης" και έλαβε χώρα στη φιλόξενη αίθουσα του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου στο Βελεστίνο. Μετά την προσφώνηση και αντιφώνηση των δύο Διευθυντών, το λόγο πήρε η Φιλόλογος κ. Πρίντζου Αρετή που αναφέρθηκε στη γενιά του ’30, στο ιστορικό πλαίσιο, στους ταραχώδεις καιρούς, στη δίνη των γεγονότων και στο τάλαντο της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, εκθέτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των ποιητικών συλλογών τους.

Η εκδήλωση ήταν διαρθρωμένη σε Α΄ μέρος, για τον πρώτο Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη (ΠΕΠΑΛ Βελεστίνου) και σε Β΄ μέρος, για τον έτερο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (ΓΥΜΝΑΣΙΟ Στεφανοβικείου).

Ακολούθησε προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού για τους δύο Νομπελίστες ποιητές μας –αφιέρωμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Την αφήγηση της βιογραφίας-εργογραφίας του Γ. Σεφέρη που προετοίμασε η κ. Πρίντζου, ανέλαβε η μαθήτρια Παπαϊωάννου Θεοδοσία. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τις Συλλογές: «Στροφή», «Στέρνα», «Μυθιστόρημα», «Γυμνοπαιδία», «Τετράδιο Γυμνασμάτων», «Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄», «Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄», «Κίχλη», «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ’», «Τρία κρυφά ποιήματα» από τις μαθήτριες: Σδρούλια Ματίνα, Αρβανιτίδου Ραφαηλία, Αντωνίου Δήμητρα, Μακρή Έφη, Άλλα Αρίσα και Κωνσταντέλου Βασιλική. Οι απαγγελίες των παιδιών, διανθίστηκαν με μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τον Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο  ενώ σε κάποια σημεία της παρουσίασης ακούστηκε και ο ίδιος ο ποιητής να απαγγέλλει στίχους του όπως και η φωνή του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου να διαβάζει Σεφέρη.

Το Β΄ μέρος της εκδήλωσης προετοίμασε η Φιλόλογος κ. Ακριβούση Κωνσταντίνα με την προβολή σε PowerPoint της ζωής και της δράσης του Οδυσσέα Ελύτη. Τα παιδιά εναλλάσσονταν στην αφήγηση και έγιναν απαγγελίες των ποιημάτων: «Του Αιγαίου», από τη Συλλογή «Προσανατολισμοί», «Η Τρελή Ροδιά», από τη Συλλογή «Η θητεία του καλοκαιριού» και απόσπασμα από «ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» -«ΤΑ ΠΑΘΗ, (Άσμα η΄)». Τα ποιήματα απήγγειλαν οι μαθήτριες: Πρασσά  Βασιλική, Λύρα Ευφροσύνη και Βλάικου Αθανασία. Στο τέλος της παρουσίασης, απολαύσαμε μελοποιημένη ποίηση: «Η Ποδηλάτισσα», «Ένα το χελιδόνι», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Της αγάπης αίματα», «Η μπαλάντα του στρατιώτη» από τους συνθέτες Μιχάλη Τρανουδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Τα παιδιά που γνώριζαν τους στίχους των τραγουδιών, με τις μελωδικές φωνές τους, σιγοτραγουδούσαν εκφράζοντας την ευαρέσκειά τους και τα συναισθήματά τους.

Τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν και τίμησαν τη διαχρονικότητα της ποιητικής τέχνης με αυτή την εκδήλωση – αφιέρωμα – στη δύναμη του ποιητικού λόγου, στη δύναμη της λέξης, στη μουσικότητα του στίχου και στην ουσία της τέχνης που αγγίζει την ψυχή μας. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, τη σημαντικότητα της ποίησης καθώς η ποίηση είναι μια τέχνη που επιτρέπει στην κοινωνία να ξαναβρεί και να διεκδικήσει την ταυτότητά της.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση ενθυμήματος από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, αναμνηστικό της υπέροχης αυτής σύμπραξης-συνέργειας μαθητών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια συγκρότησης κοινότητας μάθησης.