ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλλιέργεια και Διαχείριση μήλων Ζαγοράς στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής κρίσης

Ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Project Zeta στην Ζαγορά Πηλίου
Καλλιέργεια και Διαχείριση μήλων Ζαγοράς στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής κρίσης

Σήμερα στην Ευρώπη, επικρατεί στη δημόσια συζήτηση το θέμα της παραγωγής υψηλής ποιότητας τροφίμων υπό το πρίσμα της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, ως «κληρονομιά» για τις επόμενες γενιές. Με τη «Πράσινη Συμφωνία» και με τις επιμέρους στρατηγικές υπέρ του παραπάνω στόχου να ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν όχι πλέον στο ράφι των αγορών, αλλά στο πιάτο που βρίσκεται στο τραπέζι των καταναλωτών, ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας εισήλθε σε μια νέα εποχή. Οι προοπτική της εποχής υποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τις προωθούμενες ενέργειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα και άλλα προϊόντα δενδρωδών καλλιεργειών που διακινούνται με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», είναι σήμερα, σύμφωνα με τα 108 συναπτά έτη διαρκούς λειτουργίας του, η παλαιότερη συλλογικότητα του ελληνικού πρωτογενή τομέα. Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού αντιλήφθηκαν έγκαιρα, ενδεχομένως και πρόωρα, τις απαιτήσεις της εποχής που πλέον ξεκίνησε. Ο Συνεταιρισμός προέβη σε μια σειρά στρατηγικών επιλογών, πριν από δύο δεκαετίες περίπου, που συνδυάζουν το τρίπτυχο βιωσιμότητα παραγωγών και εργαζόμενων, προστασία καταναλωτών, διαφύλαξη φυσικών πόρων της περιοχής παραγωγής, ότι δηλαδή ακριβώς επικρατεί σήμερα στη δημόσια σφαίρα. Οι διοικήσεις και το προσωπικό του Συνεταιρισμού, πάντα με τη στήριξη των παραγωγών, συνεχίζουν αδιάλειπτα να υπηρετούν το παραπάνω τρίπτυχο που σήμερα  αποτελεί προϋπόθεση για τη κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων. 

Πρόσφατα ο Συνεταιρισμός, με τη στήριξη αναγνωρισμένων εταίρων, απασχολήθηκε με δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη περιβαλλοντική προστασία. Αφενός η διαχείριση των υδάτινων πόρων που απαιτούνται στις παραγωγικές διαδικασίες, σε μια εποχή που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται δραματική μείωση των αποθεμάτων, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Αφετέρου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας, θέμα που συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνθήκες που επιδρούν στη κλιματική αλλαγή. Σήμερα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη τοπική κοινωνία είναι έτοιμος να παρουσιάσει δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αποτελούν «τομή» για την εξέλιξή του, καταφέρνοντας να συνδυάσει ακόμα μια φορά το ιστορικό βάθος με τη καινοτομία.

  • Επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα και το πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O

Πιλοτική Εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης για την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Έξυπνος Συνδυασμός –εντός του ίδιου αντιδραστήρα PNFR - δύο εκ’ των πιο δραστικών διεργασιών για την απομάκρυνση γεωργικών φαρμάκων από νερό που έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγρο-βιομηχανία με στόχους:

  1. Την αειφόρο διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγονται από βιομηχανία φρούτων
  2. Τη διάσπαση διαφόρων οργανικών και ανόργανων ρύπων και τη μείωση του όγκου υγρών αποβλήτων
  3. Την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου από τη διαδικασία νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
  4. Συμβολή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για τα ύδατα και μια σειρά ακόμα περιβαλλοντικών στόχων που συμβάλλουν στη μείωση της προς κατανάλωση ενέργειας και στη δημιουργία συνθηκών ευρύτερης εφαρμογής σχετικών δράσεων από την αγροβιομηχανία και μια σειρά άλλων τομέων διαχείρισης υδάτων

Συντονιστής: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), Εταίροι: ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑGORIN (Ελλάδα) και Πανεπιστήμιο Αλμερίας (UAL), Ινστιτούτο Ερευνών CIESOL, Αγροβιομηχανία Citricos delAndarax (Ισπανία).

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.lifepureagroh2o.com/ 

-> Αποτύπωμα άνθρακα και το πρόγραμμα AFOOT 

Κυρίως αντικείμενο του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τον αγρό μέχρι το σημείο παράδοσης των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση, με στόχους:

  1. Μείωσή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  2. Υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές. Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσης για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
  3. Οι ίδιοι οι παραγωγοί, μέσω του Συνεταιρισμού αποκτούν στην πράξη τη καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.

Εταίροι: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε (Θεσσαλονίκη), Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη), Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://afoot-metro16.gr/

Τα δύο παραπάνω προγράμματα, το φυσικό αντικείμενο των οποίων τυγχάνει να ολοκληρώνεται παράλληλα, αποτελούν επί της ουσίας κοινή παρέμβαση σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του Συνεταιρισμού, προσυλλεκτικά και μετασυλλεκτικά αναφορικά με το μήλο, που αποτελεί το κυριότερο προϊόν παραγωγής του.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των έργων, αναφερόμενος και σε μια σειρά άλλων συναφών δράσεων στη τοπική κοινωνία, στον παραγωγικό κόσμο της χώρας, στο καταναλωτικό κοινό αλλά και στους αρμόδιους διαχειριστές των πολιτικών διεργασιών ενσωμάτωσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο της νέας εποχής, τη Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2024, στον Πολυχώρο Project Zeta στη Ζαγορά Πηλίου.