Δ. Νασίκας: "Οι αλλαγές που προβλέπονται είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν"
Αιφνιδιασμός στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, στην Ρόδο, με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, να καταθέτει πρόταση για νέο εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ψηφοδέλτια… multiple choice, κατάργηση της β’ Κυριακής και εκλογή δημάρχων μόνο από την πρώτη αναμέτρηση. Τις προτάσεις του υπουργού, άκουσαν δια ζώσης στο συνέδριο οι έξι από τους οκτώ δημάρχους της Μαγνησίας που βρίσκονται στη Ρόδο και συμμετέχουν στις διαδικασίες με τις αντιδράσεις να ποικίλουν.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - Tαχυδρόμος
Για τους περισσότερους οι προτάσεις Λιβάνιου αποτελούν απλώς μία βάση διαλόγου, αν και όλοι συμφωνούν ότι ο χρόνος διαβούλευσης για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ο κατάλληλος. Οι δήμαρχοι έχουν συμπληρώσει μόλις ένα έτος θητείας στο τιμόνι των Δήμων τους και οι επόμενες εκλογές είναι το 2028. Για τους ίδιους προέχουν ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση των υπηρεσιών τους, τη χρηματοδότησή τους αλλά και την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό κόστος κι όχι οι εκλογές, με τις προτάσεις για τον εκλογικό νόμο να… αλλάζουν την ατζέντα της συζήτησης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κύρια αλλαγή είναι η εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε μία μόνο Κυριακή. Δεν θα υπάρχει δηλαδή β’ Κυριακή εκλογικής αναμέτρησης.
Πώς θα εξασφαλιστεί η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση αν δεν συγκεντρώνουν το 50% +1; Ψηφοδέλτια… multiple choice είναι η… λύση με τους εκλογείς να διαλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν και στο ίδιο ψηφοδέλτιο να ψηφίζουν και έναν ακόμη ως… δεύτερη επιλογή.
Επίσης στις προτάσεις του υπουργού περιλαμβάνεται η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακόμη πρότεινε την μείωση του αριθμού των υποψηφίων με την προσαύξηση να μειώνεται από το 150% που είναι σήμερα, στο 50% επί του αριθμού των υποψηφίων για κάθε αξίωμα.
Στο τραπέζι και η κατάργηση της δημοτικής ενότητας ως εκλογικής περιφέρειας για την εκλογή δημοτικών συμβούλων.
Είπε ότι θα αξιολογηθούν και θα επανακαθοριστούν τα κολλήματα τον ασυμβίβαστων και ότι οι εκλογές θα διεξάγονται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα μπουν σε διαβούλευση θα γίνει επικαιροποίηση και προσαρμογή του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες ο οποίος θα ενσωματωθεί στον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η δημοτική αρχή χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοικηθεί ο δήμος και να οδηγείται σε διοικητική παράλυση. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι εντός των τριών πρώτων ετών της αυτοδιοικητικής περιόδου και εφόσον συμφωνούν τα τέσσερα πέμπτα του όλου αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος, τότε να προκηρύσσονται οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής και του συμβουλίου των κοινοτήτων και να εκλέγονται νέα όργανα, αλλά μόνο για το υπόλοιπο της θητείας και μόνο μια φορά.
Καθολική συμφωνία μόνο για τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών
Στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, συμμετέχουν οι έξι από τους οκτώ δημάρχους της Μαγνησίας, Βόλου – Αχιλλέας Μπέος, Αλμυρού – Δημήτρης Εσερίδης, Ρήγα Φεραίου – Δημήτρης Νασίκας, Νοτίου Πηλίου – Μιχάλης Μιτζικός, Σκοπέλου – Σταμάτης Περίσσης και Αλοννήσου – Παναγιώτης Αναγνώστου, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης τις προτάσεις του υπουργού. Δεν κατάφεραν να συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ζαγοράς Μουρεσίου – Κωνσταντίνος Καραγεωργίου και Σκιάθου – Θοδωρής Τζούμας, οι οποίοι πάντως ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης.
Η πρόταση που δείχνει να έχει καθολική αποδοχή είναι αυτή που αφορά στον χρόνο των εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. «Μειώνεται έτσι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της παράδοσης και παραλαβής σκυτάλης από το ένα σχήμα στο επόμενο που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η του νέου έτους μετά τις εκλογές», σχολιάζει ο κ. Καραγεωργίου.
Αχ. Μπέος: Θετικές οι προτάσεις, υπάρχει χρόνος
Με θετικό μάτι είδε τις προτάσεις Λιβάνιου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δεν… ανθεί οικονομικά, υπάρχουν προβλήματα, οπότε πρέπει να υπάρχει κατανόηση ως προς το σκέλος του περιορισμού των δαπανών για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Σημειώνεται ότι το οικονομικό κόστος για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα που πρόβαλλε ο υπουργός.
«Υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά για το τι θα ισχύσει», σχολίασε ο κ. Μπέος, συνεργάτες του οποίου αναφέρουν ότι κρίνει θετικές τις προτάσεις. Μόνη ένσταση αποτελεί το ποσοστό εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που παραμένει στο 50% + 1, με τον δήμαρχο Βόλου να αντιπροτείνει εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών με ποσοστά αντίστοιχα της εκλογής πρωθυπουργού.
Δημ. Εσερίδης: «Μη εφαρμόσιμος ο Νόμος»
Για τον δήμαρχο Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη ο νέος εκλογικός νόμος στην Τ.Α. είναι «μη εφαρμόσιμος».
«Ηδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και πιστεύω ότι ο υπουργός θα αναγκαστεί να ανακαλέσει. Οι αλλαγές που προτείνονται στον τρόπο εκλογής θα μπερδέψουν τους ψηφοφόρους, ιδίως εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ηλικία», σημειώνει ο κ. Εσερίδης.
Ο ίδιος τάσσεται ενάντια και στην πρόταση για κατάργηση των δημοτικών ενοτήτων ιδίως στους μικρούς ΟΤΑ.
Δημ. Νασίκας: «Δύσκολη η εφαρμογή»
Αιφνιδιασμένος από το θέμα που άνοιξε ο υπουργός για τον τρόπο των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.
Για τον κ. Νασίκα, το θετικό στοιχείο των προτάσεων του υπουργού Εσωτερικών, Θοδ. Λιβάνιου είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων, καθώς πολλές φορές οι επικεφαλής προχωρούσαν σε… εκπτώσεις στις επιλογές τους για να μπορέσουν να παρουσιάσουν και να καταθέσουν πλήρες ψηφοδέλτιο.
«Γενικά όμως οι αλλαγές που προβλέπονται είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν», σχολίασε ο κ. Νασίκας.
Μιχ. Μιτζικός: Ατοπη, άκαιρη και αχρείαστη αλλαγή
Κάθετα αντίθετος στη συζήτηση που άνοιξε η τοποθέτηση Λιβάνιου με τον νέο εκλογικό νόμο, εμφανίζεται ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός.
«Πρόκειται για μία άτοπη, άκαιρη και αχρείαστη αλλαγή. Ο εκλογικός νόμος που ίσχυσε δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα για να τον αλλάξουμε. Αυτή τη στιγμή άλλα προέχουν για τους δήμους και είναι η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση των δήμων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που θα πρέπει να λύσουμε», σημείωσε ο κ. Μιτζικός.
Ως προς το περιερχόμενο των προτάσεων, ο κ. Μιτζικός εκτίμησε ότι οι αλλαγές θα περιπλέξουν τη διαδικασία και θα μπερδέψουν τους πολίτες. «Ο νέος νόμος μπορεί να καλλιεργήσει έδαφος για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ συνδυασμών και εν δυνάμει να αλλοιώσει την καθαρή βούληση των πολιτών», είπε.
Κων. Καραγεωργίου: Οι προτάσεις βάση διαβούλευσης
«Οι προτάσεις του υπουργού αποτελούν μία βάση διαβούλευσης. Χρειάζεται όμως μεγάλη συζήτηση», σχολίασε ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου, Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι το μόνο δεδομένο είναι ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα από την κατάργηση της β’ Κυριακής. «Δεν ξέρω βεβαίως αν το κόστος μπαίνει πάνω από τη Δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Θα τις δούμε τις προτάσεις, εκείνο όμως που προέχει να αντιμετωπίσουμε είναι το ενεργειακό κόστος, η λειψυδρία, η κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Καραγεωργίου.
Παν. Αναγνώστου: Στάση αναμονής
«Ηταν μία αιφνιδιαστική συζήτηση που άνοιξε, παραμένει ωστόσο σε επίπεδο προτάσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου Παναγιώτης Αναγνώστου.
«Εμείς βασικά συμμετέχουμε στο συνέδριο και άλλα περιμέναμε να ακούσουμε», σχολίασε, εκτιμώντας ότι ο νέος νόμος θα μπερδέψει το εκλογικό σώμα. «Υπάρχουν σοβαρές δεύτερες σκέψεις για σημεία των προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε στάση αναμονής για να συζητήσουμε», τόνισε.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τους δημάρχους Σκιάθου και Σκοπέλου, δεν κατέστη όμως δυνατό.
Θετικοί, επιφυλακτικοί, αντίθετοι
Οι δήμαρχοι της Μαγνησίας φαίνεται, από τα πρώτα σχόλια, ότι δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια διάθεση τις προτάσεις Θοδ. Λιβάνιου για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση.
Θετικοί, επιφυλακτικοί, αρνητικοί έως κάθετα αντίθετοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι:
• Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος βλέπει τις προτάσεις με θετικό μάτι και φέρεται να αντιπροτείνει ποσοστό εκλογής από την α’ Κυριακή
• Ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου, Κων. Καραγεωργίουδείχνει να είναι επιφυλακτικός
• Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Παν. Αναγνώστου τηρεί στάση αναμονής
• Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημ. Νασίκας δηλώνει αιφνιδιασμένος κι ότι η εφαρμογή των προτάσεων θα είναι δύσκολη
• Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημ. Εσερίδης κρίνει ότι ο νόμος είναι μη εφαρμόσιμος
• Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχ. Μιτζικός τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του νέου νόμου.