Μήνυση ιδιώτη για ζημιές ύψους 100.000 ευρώ στην Κάρλα
Δύο καθηγητές, εγνωσμένης ακαδημαϊκής πορείας, ειδικοί σε θέματα πλημμυρικών φαινομένων, καλούνται να «φωτίσουν» τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πλημμύρισαν οι παρακάρλιες περιοχές κατά τη διάρκεια της θεομηνίας του Ντάνιελ, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Οι δύο ακαδημαϊκοί ορίστηκαν πραγματογνώμονες από τον Εισαγγελέα Βόλου, μετά από μήνυση που κατέθεσε ιδιοκτήτης μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας, στην περιοχή μεταξύ Στεφανοβικείου και Ριζομύλου, ζητώντας την ποινική δίωξη Αγοραστού, Νασίκα και εργολάβου που εκτελούσε αρδευτικό έργο στην Κάρλα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι δύο πραγματογνώμονες έπιασαν δουλειά, καθώς χθες βρέθηκαν για αρκετή ώρα στην περιοχή των παρακάρλιων κοινοτήτων, διενεργώντας αυτοψία. Στη συνέχεια θα πρέπει να συντάξουν πόρισμα, στο οποίο θα καταγράφεται εάν υπήρξαν λάθη και αβλεψίες, που προκάλεσαν δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μήνυση στρέφεται επίσης κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του νόμιμου εκπροσώπου του ΟΣΕ και είναι η πρώτη που κατατέθηκε, μέσα στο καλοκαίρι, από τοπική επιχείρηση, για τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας μη έγκυρης αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στις παρακάρλιες περιοχές.
«Σοβαρές οι αβλεψίες της περιφέρειας και του δήμου»
Ο επιχειρηματίας που προσέφυγε στη δικαιοσύνη υπέστη ζημιές που ανέρχονται σε 100.000 ευρώ και πλέον, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία της μονάδας του.
Στη μήνυσή του επικαλείται λάθη και αβλεψίες της περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου Ρήγα Φεραίου και του εργολάβου, που είχε αναλάβει την εργολαβία κατασκευής αρδευτικού έργου στην περιοχή του Στεφανοβικείου και αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του Θεσσαλικού κάμπου.
Όπως σημειώνει το συγκεκριμένο έργο λειτούργησε ως «φράγμα», με αποτέλεσμα οι μεγάλοι όγκοι νερού να υπερκαλύψουν την περιοχή και κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου να βυθιστεί στις λάσπες η επιχείρησή του.
Αναφέρει ακόμη πως περιφέρεια, δήμος Ρήγα Φεραίου, ΟΣΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος, δε φρόντισαν να λάβουν μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από την υπερσυγκέντρωση υδάτων στο σημείο που βρισκόταν το εργοτάξιο του εργολάβου, με αποτέλεσμα να πνιγούν τα πάντα.
«Στην προσπάθειά μας να διασώσουμε τις όρνιθες και τα μηχανήματα της επιχείρησή μας, κινδύνευσε η ζωή του πατέρα μου, καθώς παρασύρθηκε από την ορμή των υδάτων και ευτυχώς προλάβαμε με τη βοήθεια και του αδελφού μου, να τον τραβήξουμε και να καταφύγουμε επάνω στη σιδηροδρομική γραμμή που είναι σε υψηλότερο σημείο, ώστε να αποφύγουμε τον βέβαιο πνιγμό μας, έχοντας τεθεί σε διακινδύνευση το έννομο αγαθό της ζωής μας», περιέγραφε σε δραματικούς τόνους τον εφιάλτη που βίωσε ο επαγγελματίας, βλέποντας μία ολόκληρη επιχείρηση, που εκτείνεται σε μία αγροτική έκταση 24.820 τ.μ., πλήρως αναπτυγμένη, με κατάστημα λιανικής πώλησης στον Βόλο, να «θάβεται» κάτω από τόνους λάσπης και νερού.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - Ταχυδρόμος