ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μήνυμα Ζ. Μακρή για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 
Μήνυμα Ζ. Μακρή για την 28η Οκτωβρίου

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

έφτασε η ώρα όπου η Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και εκείνο το ηρωικό «ΟΧΙ», που έσκισε τον αέρα και αντιστάθηκε στον εισβολέα, στο φασισμό και στο ναζισμό. 

Αγαπητά παιδιά, 

Αυτό το «ΟΧΙ», που επαναλαμβάνεται στα ποιήματα και στα κείμενα των σχολικών γιορτών και ακούγεται από τις παιδικές και εφηβικές φωνές σας, είναι μια ηχηρή άρνηση με ουσία και δύναμη, που έγραψε το δικό της σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας και στη διαδρομή μας μέχρι σήμερα.

Ένα τέτοιο «ΟΧΙ» απαιτεί η εποχή μας να ακουστεί από εσάς και να κατατροπώσει κάθε εχθρό της παιδικής αθωότητας, της συναισθηματικής ισορροπίας, της σωματικής ακεραιότητας, της ψυχικής ασφάλειας, της ομαλής εξέλιξης και της εκπλήρωσης των στόχων των δικών σας και των συμμαθητών σας.

Στο σχολείο, εκεί που καλλιεργείται η ιστορική συνείδηση και συναντά την προσωπική ευσυνειδησία και την ατομική ευθύνη και συμμετοχή, εκεί που μεταδίδεται η ιστορική γνώση και αποκτά σύγχρονη υπόσταση μέσα από τη δική σας ματιά και πρωτοβουλία, εκεί που οι ιστορικές αναφορές αποτελούν παράδειγμα για τις μελλοντικές τάξεις και τις επόμενες γενιές, εκεί, στο σχολικό περιβάλλον, εφοδιάζεστε με δεξιότητες και μέσα, για να μπορείτε να πείτε το «ΟΧΙ» σε κάθε ορατή και αόρατη απειλή και να επιλέξετε την πορεία σας στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική υπενθύμιση της δύναμης της θέλησης και της αποφασιστικότητας, που ξεπερνά τα συνήθη μεγέθη και μετριέται με το σθένος, την ψυχή και την πίστη.

Χρόνια πολλά!