ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση για το εθνικό πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ενημέρωση για το εθνικό πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου σας ενημερώνει για το εθνικό πρόγραμμα
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
 
Εάν είσαι γυναίκα ηλικίας 45-74 ετών και διαθέτεις ΑΜΚΑ, τότε είσαι δικαιούχος των δωρεάν εξετάσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και είναι οι εξής:
-Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
- Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
-Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
 
Εάν έλαβες το μήνυμα με το άυλο παραπεμπτικό, τότε ανήκεις στην ηλικιακή ομάδα των 45-74 ετών, για την οποία συστήνεται προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που συμπεριλαμβάνει τη διενέργεια της μαστογραφίας μετά την πάροδο 12 μηνών από την τελευταία εξέταση.
 
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
 
-Εάν έχεις εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβεις το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό σου τηλέφωνο ή στο email σου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορείς να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής σου (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσεις το ραντεβού σου για την εξέταση χωρίς καμία επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή μπορείτε να τα βρείτε αναζητώντας τα στο διαδίκτυο ως: «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων».
 
- Εάν ανήκεις στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί να κάνει μαστογραφία και δεν είσαι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση και επιθυμείς να κλείσεις ραντεβού, μπορείς να ζητήσεις κατά την επίσκεψή σου σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα φροντίδας υγείας να σου εκτυπώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.
 
Παρόλα αυτά η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη κατά την εξυπηρέτησή του από το σύστημα υγείας και συστήνεται για όλο τον πληθυσμό. Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες στο link: ehealth.gov.gr
 
-Την ημέρα του ραντεβού σου θα πρέπει να έχεις μαζί σου ένα ταυτοποιητικό έγγραφο (ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο) και το μήνυμα με τα άυλο παραπεμπτικό που σου έχει σταλεί από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ή το παραπεμπτικό που σου έχει εκτυπώσει ο γιατρός σας. (ο αριθμός του κινητού, στον οποίο έχει έρθει το μήνυμα είναι αυτός που έχεις δηλώσει κατά την εγγραφή σου στην άυλη συνταγογράφηση).
 
-Εάν δεν προσέλθεις στο ραντεβού σου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το συνεργαζόμενο κέντρο που έκλεισες το ραντεβού σου για να το προγραμματίσεις εκ νέου στον χρόνο που σε εξυπηρετεί.

Πιο διαβασμένα