Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που αναστέλλεται η λειτουργία τους
Λιγότεροι και φέτος μαθητές θα δώσουν το «παρών» την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στα σχολικά προαύλια για τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Για μία ακόμη χρονιά, τα «πρωτάκια» είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των παιδιών που «χάνονται» να ισοδυναμεί με ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο! Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου φέτος η μείωση του αριθμού των μαθητών της α’ γυμνασίου, ισούται με την απώλεια ενός μεσαίου μεγέθους γυμνασίου στον νομό!
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Ο επίσημος αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2024 – 2025 για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 π.μ. στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, παρουσία του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πολύζου Γεώργιου. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας, ο επίσημος Αγιασμός θα γίνει στο ΕΠΑΛ Αγριάς, στις 9:30 π.μ. με προσκεκλημένο το Γυμνάσιο Αγριάς.
Όμως, το πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα χρονιά δεν θα χτυπήσει σε 13 σχολικές μονάδες της Μαγνησίας. Συνολικά πέντε δημοτικά σχολεία και οκτώ νηπιαγωγεία βγαίνουν εκτός σχολικού χάρτη, λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού.
Απόφαση που υπέγραψε η αναπληρώτρια διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλική Ζιάκα, προβλέπει την αναστολή 22 δημοτικών και 51 νηπιαγωγείων στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, εκ των οποίων τα πέντε δημοτικά και οκτώ νηπιαγωγεία στην περιοχή της Μαγνησίας.
Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φερών – Βελεστίνου, το Δημοτικό Σχολείο Βρύναινας, το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς – Μακρυρράχης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς – Πουρίου. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείου Βόλου, το Νηπιαγωγείο Αϊδινίου, το 5ο Νηπιαγωγείο Φερών – Χλόης, το 6ο Νηπιαγωγείο Φερών – Περιβλέπτου, το Νηπιαγωγείο Αμαλιάπολης, το Νηπιαγωγείο Κροκίου, το 5ο Νηπιαγωγείου Ζαγοράς – Πουρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Αφετών – Συκής.
«Χάθηκαν» ένα δημοτικό κι ένα γυμνάσιο
Η έλλειψη μαθητών δεν φαίνεται μόνο σε επίπεδο σχολικών μονάδων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Φέτος, τα «πρωτάκια» του δημοτικού είναι 1.142, αριθμός μειωμένος κατά 100 και πλέον μαθητές σε σχέση με πέρυσι. «Η μείωση του αριθμού των μαθητών ισοδυναμεί με ένα εξαθέσιο σχολείο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος για τη ραγδαία μείωση του μαθητικού δυναμικού. «Ο μέσος όρος των μαθητών που εισέρχεται στο δημοτικό σχολείο, στην α’ τάξη, είναι 20 ανά τμήμα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των μαθητών που αποφοιτά από τη στ’ τάξη είναι 25 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι στην εξαετία το μαθητικό δυναμικό μειώνεται κατά 22% περίπου», σημειώνει ο κ. Μούσιος.
Τα στοιχεία δείχνουν τη σταθερή και μεγάλη μείωση του μαθητικού δυναμικού από χρονιά σε χρονιά. Το 2019 είχαν εγγραφτεί στην α’ τάξη του δημοτικού 1.674 μαθητές, το 2020 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1.580, το 2021, περιορίστηκε σε 1.491 και η καθοδική πορεία συνεχίζεται.
Η μείωση του μαθητικού δυναμικού είναι πλέον εμφανής και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Φέτος, στην α’ γυμνασίου θα φοιτήσουν 120 λιγότεροι μαθητές, με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, να μιλά για την απώλεια «ενός γυμνασίου μεσαίου μεγέθους στον νομό».
Σαρώνει η υπογεννητικότητα
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο αρχικώς το πρόβλημα της μείωσης μαθητών εντοπίστηκε στην περιφέρεια, πλέον όμως χτυπά και στον πυρήνα των αστικών κέντρων.
Η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση η μείωση του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, η εκπαιδευτική οικογένεια της Μαγνησίας. Η αντίστροφη μέτρηση μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια πλέον όμως αποκτά τρομακτικές διαστάσεις.
Η οικονομική κρίση φαίνεται να ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας για νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, με αποτέλεσμα οι εγγραφές στα σχολεία να μειώνονται από χρόνο σε χρόνο. Η επονομαζόμενη «γενιά της οικονομικής κρίσης» που μπήκε στην εκπαίδευση έφερε μαζί της και μείωση του μαθητικού δυναμικού, ένα φαινόμενο που έγινε σε πρώτη φάση εμφανές στην Πρωτοβάθμια και έγινε αισθητό και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Στη συνέχεια η πανδημία του κορονοϊού και οι απανωτές κρίσεις, «έδιωξαν» από τα χωριά αλλοδαπούς που αναζήτησαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού καλύτερη τύχη και οι μαθητές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Κι όμως θα ανοίξουν νέα σχολεία
Παρά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που έχει αντίκτυπο στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα αλλά και στα ίδια τα σχολεία, στον νομό, την Τετάρτη, θα χτυπήσει για πρώτη φορά σχολικό κουδούνι σε πέντε νέες σχολικές μονάδες που ξεκινούν από το νέο σχολικό έτος τη λειτουργία επίσης. Πρόκειται για το ΕΠΑΛ Ζαγοράς, το εσπερινό ΕΠΑΛ Αλοννήσου και τα εσπερινά Γυμνάσια σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο που ιδρύθηκαν και θα ανοίξουν επίσης πύλες.
Ηδη οι πρώτες εγγραφές μαθητών έχουν γίνει, με το ΕΠΑΛ Ζαγοράς να δείχνει ιδιαίτερη δυναμική σε επίπεδο μαθητών. Εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά μετά τον Αγιασμό.
Το ΕΠΑΛ Ζαγοράς με τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας, Μηχανολογίας, Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας θα λειτουργήσει για τα μαθήματα στο ισόγειο του συγκροτήματος Γυμνασίου- ΓΕΛ Ζαγοράς και τα εργαστήρια θα γίνονται στο πρώην δημοτικό σχολείο Μακρυράχης, ενώ το ΕΠΑΛ Αλοννήσου (Εσπερινό) με τομείς Μηχανολογίας, Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας θα λειτουργήσει επίσης στο υπάρχον Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου για τα μαθήματα και για τα εργαστήρια θα αξιοποιηθεί το παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού.
Τα άλλα δύο εσπερινά γυμνάσια θα λειτουργήσουν στα υφιστάμενα κτίρια των ημερήσιων Γυμνασίων Σκιάθου και Σκοπέλου.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - Ταχυδρόμος