Και οι αρχαιολόγοι στο σημείο - Δεν αλλοιώνονται οι μυκηναϊκοί τάφοι
Δεν υφίσταται θέμα, δεν αλλοιώνονται οι μυκηναϊκοί τάφοι, λένε – Οι επιφυλάξεις και οι αιχμές Κουρέτα πως κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί εγκαίρως το πρόβλημα
Αυτοψία στο ανενεργό λατομείο, στον δρόμο Βελεστίνου- Καναλίων, όπου από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη η υγειονομική ταφή νεκρών ψαριών, πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο αρχαιολόγων από την τοπική υπηρεσία, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός από τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από επιστήμονες, τέθηκε θέμα και για το αν η συγκεκριμένη διαδικασία ενδείκνυται όταν σε μικρή απόσταση η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως το 2000, όταν ήταν σε εξέλιξη τα έργα της Κάρλας, τάφους της μυκηναϊκής εποχής.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που βρέθηκε στο σημείο, η Αννα Γιαλούρη, αναπληρώτρια διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βόλου, είπε πως ο χώρος που υποδείχτηκε για την υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών δεν επηρεάζει, δεν προκαλεί βλάβη και δεν αλλοιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα. «Υπάρχει υψομετρική απόσταση σημαντική και αυτό βοηθάει. Ωστόσο από σήμερα εκπρόσωπός μας θα βρίσκεται στο σημείο και θα επιβλέπει τις εργασίες» πρόσθεσε η κ. Γιαλούρη.
Η αρχαιολόγος επιβεβαίωσε επίσης πως από την Παρασκευή δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πως επίκειται υγειονομική ταφή νεκρών ψαριών. Το επίσημο έγγραφο έφτασε χθες το πρωί στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Στην Αρχαιολογική υπηρεσία επίσης εστάλη έγγραφο την Κυριακή από τη δημοτική κίνηση «Ενεργοί Πολίτες Βόλου», που ζητούσε να διερευνηθεί το θέμα.
Υπολογίζεται πάντως πως στην περιοχή θα γίνει υγειονομική ταφή περίπου 10 τόνων νεκρών ψαριών.
Επιφυλάξεις και φόβοι
Στον χώρο βρίσκονται εκπρόσωποι της κτηνιατρικής και της υγειονομικής υπηρεσίας που επιβλέπουν τις εργασίες υγειονομικής ταφής. Φορτηγά μεταφέρουν τα νεκρά ψάρια που έχουν ανακατευτεί με μάζες φερτών υλικών και επειδή δεν μπορεί να γίνει καύση τους από το αρμόδιο εργαστήριο της Λάρισας λόγω της πέτρας, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου υπέδειξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ανενεργό λατομείο για να γίνει υγειονομική ταφή.
Στο σημείο αυτό έχει τοποθετηθεί ένα συνθετικό νάιλον, το οποίο έχει μήκος 25 μέτρων, πλάτος 7 μέτρων και βάθος 5 μέτρων για την υγειονομική ταφή.
Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς διαφώνησε οριζοντίως και καθέτως η παράταξη του Γ. Παπαδάμ, θίγοντας κυρίως το ζήτημα της δημόσιας υγείας, ενώ επίσης εντάσεις εξέφρασε προχθές και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας σε πανελλαδικά δίκτυα, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.
Στο σημείο προχθές μετέβη και ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, καταγγέλλοντας τον περιφερειάρχη.
Σκοπιμότητες βλέπει ο Κουρέτας
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας για το συγκεκριμένο θέμα διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα και πως όλα γίνονται με βάση ότι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε δηλώσεις του χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Κουρέτας υπαινίχθηκε άλλες σκοπιμότητες, για τις οποίες επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν τελειώσει αυτό το ζήτημα. Είπε ωστόσο ευθέως πως «κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί το πρόβλημα τόσο γρήγορα».
Πιο συγκεκριμένα στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ως προς αυτό: «Αυτοί που μιλάνε δεν έχουν καμία υπευθυνότητα και μιλάνε για άλλους λόγους που δεν θέλω να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, γιατί εμφανίστηκαν κάποιοι συνάδελφοι μου και λέγανε ότι πρέπει να γίνει το Α και το Β. Με ποια γνώση και ποιον ρώτησαν; Η πρώτη εκτίμηση ήταν περίπου 270 τόνοι ψαριών οι οποίοι κάηκαν σε μια σύμβαση που η οποία κάποια στιγμή επειδή πρέπει να παίρνει μόνο ψάρια και επειδή στον Ξηριά υπήρχαν και χώματα, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα χαλάσουν τα μηχανήματα, οπότε πρέπει να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταφή διαφόρων ζώων, το οποίο έγινε όπως τάφηκαν και στην πανώλη τα πρόβατα και είχαμε να θάψουμε συνολικά, ψάρια μόνο, τα οποία δεν ήταν πάνω από 5 -6 τόνους. Και γι’ αυτό το πράγμα βγήκαν κάποιοι και έκαναν φασαρία ότι θα γίνει μόλυνση. Πώς θα γίνει; Αφού υπάρχει ειδική μεμβράνη και προβλέπεται ακριβώς ό,τι προβλέπεται στον νόμο. Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί τόσο γρήγορα το πρόβλημα».
Υπενθυμίζεται, πως όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αυτοψία στον χώρο που υποδείχτηκε από τον δήμο Ρήγα Φεραίου, έγινε το Σάββατο το πρωί και από την Εισαγγελία Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή δόθηκε μετά από καταγγελία που έγινε, γι’ αυτό και πραγματογνώμονας μετέβη στην περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως οι εργασίες σταμάτησαν για περίπου δύο ώρες, μέχρι να ελεγχθούν όλα τα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως αν προβλέπεται από τη νομοθεσία κάτι τέτοιο και αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και επανεκκίνησαν, αφού- σύμφωνα με πληροφορίες- ελέγχθηκε ότι ο χώρος δεν είναι κοντά σε γεωτρήσεις και άναψε «πράσινο» να ξεκινήσει η διαδικασία.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ