ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Να σταματήσουν οι διώξεις και να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ, να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF/RDF στο Βόλο και στη Θεσσαλία και να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ
ΚΚΕ: Να σταματήσουν οι διώξεις και να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ
Πηγή: Eurokinissi

Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο "902.gr", σε αυτή καταγγέλλει και τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τριών ατόμων από την ΑΓΕΤ, μετά από μήνυση της εταιρείας και τη σύλληψή τους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην εκφόρτωση σκουπιδιών και την καύση τους.

Επίσης, κάνει σαφές πως "σε αυτόν τον αγώνα, επιλέγοντας τις μορφές εκείνες που θα δίνουν συνέχεια και κλιμάκωση, δεν θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του αποπροσανατολισμού, της απογοήτευσης, της απομαζικοποίησης -ιδιαίτερα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην πόλη- το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε τις χτεσινές συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην εκφόρτωση σκουπιδιών για καύση τους από την ΑΓΕΤ. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη!

Η πρόσφατη παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης RDF στην ΑΓΕΤ απέδειξε περίτρανα ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την εταιρεία. Οι έλεγχοι του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρικονογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται "σύννομα" τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού κινούνται στο γνωστό μοτίβο της "νομιμότητας". Όμως, οι διοξίνες, τα φουράνια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα κατάλοιπα που παράγονται σε γιγαντιαίες ποσότητες, με βάση τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ, δεν χωρίζονται σε νόμιμα και μη νόμιμα. Την ίδια θανατηφόρα δράση έχουν!

Επί της ουσίας, η περιφερειακή αρχή ουδέποτε αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ΕΕ και των κυβερνήσεων που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση Ενέργειας. Και όχι μόνο. Αυτή τη "νομιμότητα" την επέκτεινε, δίνοντας από μεριάς της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει (και ας σταματήσει το παραμύθι περί "αναρμοδιότητας") τις απαραίτητες εγκρίσεις. Με τις εγκρίσεις αυτές συνέβαλε στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος.

Στο ίδιο μήκος και η νέα κυβέρνηση που απέδειξε, και στο ζήτημα της ΑΓΕΤ, ότι συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς από εκεί που την άφησε. Στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στη "μετάβαση στην κυκλική οικονομία" αναφέρθηκε στην "ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα)" στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και επισήμανε την ανάγκη για "την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα", δηλαδή από την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης για την παραγωγή τσιμέντου. Ο Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας το νήμα από τον Σ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται να επεκτείνει την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, χωρίς "μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων". Οι δηλώσεις Χατζηδάκη στις πρώτες κιόλας αράδες της ομιλίας του αποδεικνύουν την ίδια τοξική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην υγεία του λαού, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν τόσο η Περιφερειακή όσο και η Δημοτική Αρχή Βόλου.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καλλιέργεια αυταπατών ότι το κράτος ή η περιφερειακή και η δημοτική αρχή θέλουν να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται στην πόλη μας. Όσοι λένε ότι "η εκφόρτωση των σκουπιδιών από το πλοίο «Φιόνα»" γίνεται κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ, επικαλούνται τη "νομιμότητα" ("υπάρχει κράτος;", "υπάρχουν νόμοι;") και ζητούν "από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να προστατέψει την υγεία των πολιτών", συμβάλλουν στο να θολώνουν τα νερά των ευθυνών και των υπευθύνων για το έγκλημα στην ΑΓΕΤ! Οι έλεγχοι που γίνονται, η τήρηση της "νομιμότητας" στηρίζεται στους νόμους που τα κόμματα της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν κόβοντάς τους στα μέτρα των αναγκών της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Νόμοι και περιβαλλοντικές μελέτες που αλλάζουν "κατά το δοκούν" για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ομίλων και από την πολύμορφη διαχείριση των απορριμμάτων!

Όποιος λοιπόν πραγματικά παλεύει να βάλει φρένο στο έγκλημα δεν μπορεί να αποδέχεται τους ελιγμούς και τους τακτικισμούς των παραπάνω αρχών. Δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα τους. Οφείλει να τους ξεσκεπάζει. Να τους αποκαλύπτει! Να παλεύει, χωρίς αστερίσκους και αναζήτηση "νόμιμων" δήθεν παραθύρων, που, είναι προφανές ότι "χτίστηκαν" για να εξυπηρετούν την ταξική νομιμότητα υπέρ των μονοπωλίων. Να παλεύει αταλάντευτα υπερασπίζοντας τα αιτήματα που βροντοφώναξαν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες, οι χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες, στα μεγάλα συλλαλητήρια που έχουν γίνει στην πόλη: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ ΚΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ - Σε καμιά περίπτωση να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF/RDF στο Βόλο και στη Θεσσαλία - Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

Σε αυτόν τον αγώνα, επιλέγοντας τις μορφές εκείνες που θα δίνουν συνέχεια και κλιμάκωση, δεν θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του αποπροσανατολισμού, της απογοήτευσης, της απομαζικοποίησης -ιδιαίτερα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην πόλη- το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις».