ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εικόνες από την κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο Βελεστίνου

Εικόνες από την κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο Βελεστίνου

Άλλη μία μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 16:00 στο Καράβωμα. Στις 17:30 πραγματοποίησαν πορεία με τα οχήματά τους στο ύψος του περιφερειακού Βόλου, ενώ στις 18:30 βρέθηκαν στον κόμβο της Χλόης. Εκεί επιχείρησαν να ανοίξουν τα διόδια στον κόμβο Βελεστίνου και να ανέβουν στην Εθνική οδό πεζοί, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που ήταν εκεί δεν τους το επέτρεψαν.
 
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στηλίτευσε το γεγονός ότι το κράτος στέκεται απέναντι τους χρησιμοποιώντας ακόμα και τα ΜΑΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «όταν είναι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας, όταν πρέπει να μας προστατέψουν από τις πλημμύρες και τα χαλάζια, εμφανίζονται "ανίκανοι". Όταν όμως διαμαρτυρόμαστε μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ απέναντι μας.»
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών του νομού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες και ενώ μια σειρά από παράγοντες συρρικνώνουν το εισόδημα μας, δεν έχει γίνει δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί. Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα όπως τα κάστανα για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ευρώ. Την ίδια ώρα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αποκατάστασης σε όλη τη περιοχή του Πηλίου, είναι διαλυμένη η αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο που δεν επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών μετά ρυμουλκούμενων, ενώ ο τόπος είναι αθωράκιστος σε τυχόν επόμενο καιρικό φαινόμενο.»
 
Τέλος τους κάλεσε στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Άγιο Νικόλαο Βόλου από κοινού με τους εργαζόμενους την νεολαία τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.
 
Στην κινητοποίηση μίλησε και ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην επιβολή υψηλού ΦΠΑ, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος τους. 
 
Στο πλευρό των αγροτών ήταν και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ 
 
Οι αγρότες διεκδικούν:
 
Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων. 
 
Να αποζημιωθούν με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών.
 
Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.
 
Να αποζημιωθούν οι ελιές από την ξηρασία.
 
Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά στην Kwh και κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
 
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.
 
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
 
Άμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από «Daniel» και «Elias».
 
Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας. 
 
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 
Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια και τις εγκαταστάσεις των αγροτών.