Καμία ανησυχία για τα νεκρά ψάρια διαβεβαιώνουν οι φορείς
Νέο «κύμα» πανικού και αμφισβήτησης για την καταλληλότητα των υδάτων της Μαγνησίας προκάλεσαν τα νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στην παραλία του Βόλου την Κυριακή το απόγευμα, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου να καθησυχάζει τους πολίτες τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και μόλυνσης των νερών εντός του Παγασητικού, αλλά και εντός της λίμνης Κάρλας.
«Φωτιά» πήραν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχθές το απόγευμα για το φαινόμενο με τα δεκάδες ψάρια που ξεβράστηκαν στην οδό Αργοναυτών στον Βόλο, στο κομμάτι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς τον Αγ. Κωνσταντίνο, φαινόμενο που έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως ενημέρωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου, πρόκειται για ψάρια προερχόμενα από την Κάρλα, τα οποία διοχετεύονται στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας.
«Τα ψάρια είναι του γλυκού νερού, με αποτέλεσμα μόλις πέσουν σε αλμυρό νερό να ψοφάνε και να παρασύρονται στη συνέχεια προς την ακτή δημιουργώντας το άσχημα αισθητικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε» εξήγησε η κ. Παπαδημητρίου επισημαίνοντας «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για το οποίο έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και από τον ΕΟΔΥ».
Ο έντονος κυματισμός που επικρατούσε την Κυριακή το απόγευμα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεβράσει στην ακτή νεκρά ψάρια, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τους πολίτες που απολάμβαναν τη βόλτα τους όσο και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της παραλίας και έγιναν αποδέκτες αρνητικών σχολίων από πελάτες.
Ωστόσο, τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται το συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας, δεν έλαβαν καμία κλήση για το περιστατικό, αλλά ενημερώθηκαν από αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων.
Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, η περιφέρεια επικοινώνησε με τον ΟΛΒ ώστε να περισυλλέξει τα ψάρια που βρέθηκαν στο λιμάνι του Βόλου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο οργάνων, ώστε να αναζητηθούν τρόποι πρόληψης του φαινομένου.
Το φαινόμενο έχει απασχολήσει και τη Μονάδα Διαχείρισης Προστευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο προϊστάμενος της μονάδας Δημήτρης Μιχαλάκης επανέλαβε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρόκειται για φαινόμενο που δημιουργείται λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος των ιχθύων.
«Στην Κάρλα δεν υπάρχουν νεκρά ψάρια και από τους ελέγχους που έχουν γίνει δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία. Συνεπώς από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι τα ψάρια του γλυκού νερού, αναγκάζονται να ζήσουν σε αλμυρό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν και να ξεβράζονται» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Δημήτρη Χατζηχριστοδούλου δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού κόλπου.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις επίσημων φορέων για την καταλληλότητα τόσο των υδάτων εντός του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, όσο και εντός του Παγασητικού κόλπου ο κόσμος φαίνεται να μην έχει πεισθεί.
«Εδώ στη Μαγνησία κάνουμε πόλεμο στον εαυτό μας. Τα νερά είναι καθαρά και κατάλληλα για κολύμβηση, παρά τις αμφισβητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα» ήταν το σχόλιο της κ. Παπαδημητρίου.
Όπως σημείωσε, επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, το φαινόμενο θα συνεχίσει να παρατηρείται καθώς η αποστράγγιση των υδάτων από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Κάρλας μέσω της σήραγγας προς τον Παγασητικό γίνεται με ταχείς ρυθμούς.
«Για να μην παρατηρείται στο μέλλον αυτό το αισθητικό φαινόμενο θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε αυτά τα ψάρια να συγκεντρώνονται αμέσως μετά την εκβολή τους στον Ξηριά. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τον ΟΛΒ, στην αρμοδιότητα του οποίου, ανήκει το θέμα» επεσήμανε.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Ταχυδρόμος