Ελέγχους για την πανώλη ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας
Το κλείσιμο των σφαγείων ως οριζόντιο μέτρο σε όλη τη Θεσσαλία, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στη χώρα, έχει καταδικάσει σε ακινησία κτηνοτρόφους και της Μαγνησίας, όπου δεν υπάρχει εντοπισμένο κρούσμα και περίμεναν τον Δεκαπενταύγουστο για να κάνουν σφαγές αμνοεριφίων και να «πιάσουν» καλύτερη τιμή στο κρέας.
Οι κτηνοτρόφοι του νομού, κάποιοι εκ των οποίων υπέστησαν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο από τις περσινές φωτιές του Ιουλίου, που έζησαν τις διπλές πλημμύρες του Αυγούστου, έχουν να αντιμετωπίζουν και το κλείσιμο των σφαγείων για αμνοερίφια, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό και έλεγχο της νόσου της πανώλης.
Χθες το βράδυ, κτηνοτρόφοι, με κάλεσμα του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργου Τερζάκη, συγκεντρώθηκαν στο Διμήνι για να εκτιμήσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, στη Μαγνησία δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα πανώλης ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο νομός είναι «καθαρός». «Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης, περιορίζοντας τη βόσκηση των κοπαδιών μας και αποφεύγοντας βοσκοτόπια όπου υπάρχουν άλλα κοπάδια, αλλά πρέπει να γίνουν έλεγχοι για να βεβαιωθούμε ότι όντως είμαστε «καθαροί», σημείωσε ο ίδιος.
Όπως σημειώνει ο κ. Τερζάκης, έλεγχοι δεν έχουν γίνει στη Μαγνησία και είναι δύσκολο να γίνουν με μόλις τρεις κτηνιάτρους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κτηνίατροι στον νομό. Ο ένας θα πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο και οι άλλοι δύο να κάνουν ελέγχους. Πόσους ελέγχους μπορούν να κάνουν δύο άτομα, όταν μόνο ο δικός μας σύλλογος αριθμεί 200 μέλη; Χρειαζόμαστε κτηνιάτρους για να γίνουν έλεγχοι και να γνωρίζουμε τι γίνεται», σημείωσε ο κ. Τερζάκης.
Οι κτηνοτρόφοι του νομού ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σφαγή αμνοεριφίων από τη στιγμή που τα σφαγεία είναι κλειστά τις τελευταίες 20 ημέρες. «Το καλοκαίρι σταματά το γάλα. Και κάθε κτηνοτρόφος οδηγεί στη σφαγή μερικά από τα αρνιά και τα κατσίκια από 30 έως 100 ζώα ο καθένας, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, που υπάρχει ζήτηση και μπορούμε να πιάσουμε και καλύτερες τιμές. Είναι το τέταρτο «χτύπημα» που δεχόμαστε μετά τις φωτιές και τις διπλές πλημμύρες», αναφέρει ο κ. Τερζάκης.
Οι κτηνοτρόφοι χάνουν και τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και οι ίδιοι θα πρέπει να τις καλύψουν όπως και τα έξοδα των οικογενειών τους.
πηγή: taxydromos.gr