ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tι συζητήθηκε στην συνεδρίαση επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων

Tι συζητήθηκε στην συνεδρίαση επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων

Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Αθανάσιου Βλάχου,  η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης και λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις για:

  1. Τον συντονισμό ενεργειών για τo πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
  2. Την δημιουργία χώρου προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζώων.
  3. Την χωροθέτηση και τοποθέτηση ταϊστρών – ποτίστρων 
  4. Τη δημιουργία μητρώου εθελοντών σχετικά με την διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων.
  5. Την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να συσταθεί φιλοζωϊκό σωματείο στο Δήμο.   

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε άριστο κλίμα και υπήρξε σύγκληση απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής.

Στην πενταμελή επιτροπή, σύμφωνα με τον Ν.4830/2021 (άρθρο 10 παρ.8), μετέχουν εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, κτηνίατρος (ιδιώτης) που συνεργάζεται με τον Δήμο, δύο εκπρόσωποι από την Φιλοζωϊκή Ομάδα Βόλου και ένας εκπαιδευμένος υπάλληλος του Δήμου.

Αρμοδιότητα αυτής είναι η παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (Ν.4830/2021).

Εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στην ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της επιτροπής, συζητήθηκαν το θέμα για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και μέτρα πρόληψης-καταστολής του, θέματα σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των ζωοτροφών, τους ελέγχους της Αστυνομίας στα δεσποζόμενα  ζώα εάν σε αυτά τηρούνται οι κανόνες ευζωίας από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και η σχετική με αυτά νομοθεσία, καθαριότητα, σήμανση, υιοθεσία κλπ. 

Συζητήθηκε το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών για τις ευθύνες-υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθώς επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο & Περιφέρεια, να προχωρήσει σε εθελοντικές δράσεις στείρωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αδέσποτων ζώων με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην χαρτογράφηση των περιοχών που κινούνται τα αδέσποτα, καθώς και στην ανάπτυξη σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής για την προώθηση της υιοθεσίας.

Επεσήμανε ειδικότερα δύο θέματα, ήτοι: α) Της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπου δημιουργήθηκε «Γραφείο Αστικής Πανίδας», σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και β) Το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει σχέδιο «Κανονισμού λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και θα το υποβάλλει προς ψήφιση στο δημοτικό Συμβούλιο,  όπως προβλέπεται.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση της επιτροπής με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου έτσι ώστε να ενημερωθούν για την σχετική νομοθεσία, να υπάρξει καταγραφή για την υφιστάμενη κατάσταση στις κοινότητες και να δοθεί ενημέρωση για το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει την διαχείριση του θέματος για τα αδέσποτα ζώα.

Τέλος, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι  το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων δεν είναι καινούργιο και η προσπάθεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την καλύτερη διαχείριση του θέματος θα είναι διαρκής.