ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσουρεμένες οι εξοφλήσεις αποζημιώσεων για τους αγροτές - Εκτός χρονοδιαγράμματος οι πληρωμές

Κουτσουρεμένες οι εξοφλήσεις αποζημιώσεων για τους αγροτές - Εκτός χρονοδιαγράμματος οι πληρωμές
Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την ανικανότητα της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στους πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες της Μαγνησίας σχετικά με την εξόφληση των αποζημιώσεων τους. «Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι οι πληρωμές των εξοφλήσεων των αποζημιώσεων θα πραγματοποιούνταν από τον ΕΛΓΑ μέχρι τέλος Ιουνίου. Όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνουν οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά της εξόφλησης είναι πενιχρά και αναντίστοιχα τόσο με την πραγματική τους ζημία, όσο και με τις αρχικές ανακοινώσεις του Υπουργείου και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών», ανέφερε ο Βουλευτής.
 
Καταθέτοντας κοινοβουλευτική Ερώτηση κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό τα υπόλοιπα των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών, αλλά και να αποζημιωθούν αυτοί για το σύνολο της πραγματικής τους ζημίας.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου οι πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας έχουν λάβει μόνο προκαταβολές των αποζημιώσεων που δικαιούνται για τη ζημία που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και το φυτικό τους κεφάλαιο. Η δικαιολογημένη τους αγανάκτηση εντείνεται εξαιτίας των πληροφοριών που λαμβάνουν ότι τα ποσά των εξοφλήσεων των αποζημιώσεων δεν θα είναι αυτά που ανέμεναν. Συγκεκριμένα, το 30% των δηλώσεων ζημιάς έχει να λαμβάνει συμπληρωματική αποζημίωση, το 50% των δηλώσεων ζημιάς δεν λαμβάνει χρήματα καθότι η ζημία είναι ίση με την προκαταβολή και το 20% των δηλώσεων ζημιάς θα είναι πιστωτικό (αχρεωστήτως καταβληθέντα -άτοκα και συμψηφισμός με επόμενη ζημιά). Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές της περιοχής καταγγέλλουν επίσης παντελή έλλειψη μέριμνας εκ μέρους της Κυβέρνησης για τις περιπτώσεις αγροτών που άφησαν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα μένοντας χωρίς σοδειά επειδή δεν είχαν πρόσβαση λόγω καθυστέρησης αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή.
 
«Η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει την αναγκαία πολιτική υπευθυνότητα, να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας στο 100% της ζημίας τους και να δώσει ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», ανέφερε ο Βουλευτής"