ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναγκαία η μελέτη των ρηγμάτων Περίβλεπτου και Αϊβαλιώτικων

Επιβεβλημένη θεωρεί την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών για να διαπιστωθεί η κατάσταση δύο κυρίως ρηγμάτων που υπάρχουν στη Μαγνησία και μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς, από 6 Ρίχτερ και πάνω, ο σεισμολόγος – γεωλόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Αθανάσιος Γκανάς.
Αναγκαία η μελέτη των ρηγμάτων Περίβλεπτου και Αϊβαλιώτικων

Ο σεισμολόγος μιλώντας στην εφημερίδα «Μαγνησία» και στο magnesianews.gr, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μελέτη από την Πολιτεία για το ρήγμα του Περιβλέπτου και των Αϊβαλιώτικων. Τα δύο συγκεκριμένα ρήγματα είναι άγνωστο το πότε χρονικά έδωσαν σεισμό και γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η έρευνα για την ωριμότητά τους. «Η Πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί είτε μέσω του κεντρικού μηχανισμού είτε διαμέσου της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να υλοποιηθούν έρευνες, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε έσπασαν τελευταία φορά» επισημαίνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το ευτύχημα είναι πως τα κτήρια στον Βόλο είναι ασφαλή. Ειδικότερα όταν κατασκευάστηκαν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες και ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε να αντέχουν ισχυρές δονήσεις, και έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

Αναφερόμενος στα δύο συγκεκριμένα ρήγματα, υπογράμμισε πως το πρώτο αυτό του Περιβλέπτου είναι μήκους 21 χιλιομέτρων και ξεκινάει από ανατολή προς τη δύση από την περιοχή των Φαρσάλων καταλήγοντας βόρεια στην εθνική οδό και μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ρήγμα των Αϊβαλιώτικων μήκους 12 χιλιομέτρων και έχει τη δυνατότητα να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ. Παράλληλα στην περιοχή μας έχουμε και άλλα δύο σημαντικά ρήγματα, τα οποία, ωστόσο, γνωρίζουμε πότε «έσπασαν» και συγκεκριμένα της Νέας Αγχιάλου που το 1980 έδωσε 6,5 Ρίχτερ και εκείνο του Ρήγειου με τα 6,8 Ρίχτερ το 1957.

πηγή: magnesianews.gr