ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα ζητήματα που επισημάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Ανακοίνωση της παράταξης "Ανανέωση και Συνεργασία για τον Δήμο μας" με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Τα ζητήματα που επισημάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ρήγα Φεραίου, συζητήθηκαν τα θέματα που κατέθεσε η παράταξή μας για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.
 
-Συγκεκριμένα τέθηκε (από τον επικεφαλής Γιώργο Παπαδάμ), το θέμα της υγείας των κατοίκων στις παρακάρλιες περιοχές μετά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, της ασφάλειας των γεωτρήσεων στην Κάρλα, της ασφάλειας των αγροτών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν στάσιμα νερά που δημιουργούν κινδύνους.
 
Η παράταξή μας ήταν αυτή που ζήτησε να γίνουν μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού σε όλο το δήμο και έκανε παρέμβαση στη Διεύθυνση Υγείας. 
 
Για το τόσο σοβαρό θέμα που θέσαμε δεν πήραμε καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή, παρά μόνο περιγραφές για το πώς η δημοτική αρχή χειρίστηκε το θέμα της κακοκαιρίας το Σεπτέμβριο του 2023.
 
-Επίσης στα θέματα της λογοδοσίας συμπεριλάβαμε το αίτημα της συντονιστικής επιτροπής φορέων των κοινοτήτων Καναλίων, Κεραμιδίου και Κερασιάς κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι του δήμου Ρήγα Φεραίου. 
 
Το ερώτημα που κατατέθηκε (από τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καραβά), ήταν για ποιό λόγο η δημοτική αρχή δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όταν η επιτροπή φορέων είχε καταθέσει αίτημα για στήριξη του ψηφίσματος διαμαρτυρίας από το δημοτικό συμβούλιο.
 
Μετά από την παρέμβασή μας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το ψήφισμα που εκδόθηκε από την συντονιστική επιτροπή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι.
 
-Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επανεγκατάστασης της  ράμπας ΑΜΕΑ, στην παραλία Καμάρι, ήταν ακόμη ένα θέμα που τέθηκε (από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μωραΐτη) στη συνεδρίαση, για το λόγο ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Καλοκαιριού και δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη καμία παρέμβαση. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες που έγιναν για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως ουσία. 
 
Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου και να γίνονται αναφορές ακόμη για τις προσφορές που αναζητήθηκαν το Μάϊο.
 
Η αγορά του συγκεκριμένου εξοπλισμού έχει κοστίσει 60.000€ και παραμένει ανενεργός.
 
-Το σοβαρό θέμα με τα αντιπλημμυρικά έργα και τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή, μετά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, κατατέθηκε σαν ερώτημα στη συνεδρίαση της λογοδοσίας (από τον δημοτικό σύμβουλο Μαργαρίτη Μπαρτζιάλη) αναλύοντας όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα ακαθάριστα ρέματα. 
 
Από την πλευρά της παράταξής μας επισημάνθηκαν αρκετά σημεία του δήμου που χρειάζονται παρεμβάσεις, ειδικά με τα ακαθάριστα χαντάκια του Στεφανοβικείου. 
 
Όπως τόνισε ο κ. Μπαρτζιάλης, το συμπέρασμα που συνάγεται, είναι ότι από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν έχει αλλάξει κάτι, τόσο για την ομαλή όδευση των βρόχινων νερών όσο και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς που είναι υπαρκτός, με τόσες εστίες ανάφλεξης, σε μια περίοδο που οι Δήμοι αποτελούν θεματοφύλακες για τον καθαρισμό οικοπέδων.
 
-Ο τρόπος συλλογής των σκουπιδιών στο Κεραμίδι και η μη σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων, κατατέθηκε σαν ερώτημα στη συνεδρίαση (από τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Γιάτσιο), επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος που σχετίζεται με την υγεία των κατοίκων. 
 
Τέτοιες παρεμβάσεις θα γίνονται συνεχώς από την παράταξή μας και ειδικά στο θέμα της καθαριότητας που αποτελεί βασικό σημείο της καθημερινότητας των κατοίκων. 
 
Θα αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και δεν θα επιτρέψουμε να παρουσιάζονται στο δήμο μας εικόνες όπως αυτές που παρουσίαζαν την προηγούμενη Κυριακή οι κάδοι απορριμμάτων στο Ριζόμυλο. Η υγεία των κατοίκων και η ποιότητα ζωής τους προέχει πάνω απ`όλα.
 
-Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας, καθώς διανύουμε την περίοδο του Καλοκαιριού, καθώς και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, κατατέθηκε ερώτημα (από τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Κουβάτα) για την καθαριότητα που γίνεται από την πλευρά του δήμου Ρήγα Φεραίου, στις περιοχές με ξερά χόρτα όπου δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς. 
 
Από την παράταξή μας εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν αρκετά τέτοια σημεία που είναι αναγκαία η παρέμβαση έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. 
 
Επισημάνθηκαν από τον κ. Κουβάτα, αρκετά τέτοια σημεία, ειδικά στην περιοχή του Αερινού και του Βελεστίνου, που χρειάζεται άμεση παρέμβαση, τη στιγμή που ο δήμος διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό.
 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι 
Γιώργος Παπαδάμ 
Κώστας Γιάτσιος 
Χρήστος Μωραΐτης 
Θανάσης Κουβάτας 
Δημήτρης Καραβάς 
Μαργαρίτης Μπαρτζιάλης 
Κώστας Πανομμάτης 
Χάρης Σεσκλιώτης