ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΏΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Καθώς βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με μια ακόμα εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας, χτυπάμε για μια ακόμα φορά το καμπανάκι του κινδύνου για την ανάγκη να παρθούν άμεσα από τις Δημοτικές αρχές όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους από τις καιρικές συνθήκες.

Δεν χωράει καμία υποτίμηση. Η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, είναι σωρευτική. Καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό, έστω και αν, πέρα από το αίσθημα της δυσφορίας, δεν το αντιλαμβάνεται άμεσα ο κάθε συνάδελφος, περιορίζει τις αντιστάσεις και την προσοχή, ανοίγει το δρόμο για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και για σοβαρά επεισόδια Υγείας για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους γνωρίζουμε από την καλή πως τέτοιες μέρες οι συνθήκες εργασίας μας, που έτσι κι αλλιώς είναι απαιτητικές λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των διαδοχικών μετακινήσεων από πόστο σε πόστο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των διαχρονικών ελλείψεων σε μέτρα Ασφάλειας και Υγείας, γίνονται πολύ χειρότερες. Οι συνάδελφοι σε εξωτερικούς χώρους (Καθαριότητα, Πράσινο, κοιμητήρια, κτλ), αλλά και όσοι εργάζονται σε επιβαρυμένους εσωτερικούς χώρους (συνεργεία, γραφεία με ανεπαρκή κλιματισμό), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινδύνων. 

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί τους συναδέλφους να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της Υγείας τους, ειδικά τις δύσκολες αυτές μέρες του καύσωνα. Να ενημερώνουν άμεσα τους εκλεγμένους της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας για κάθε έλλειψη μέτρων προστασίας που αυξάνει τους κινδύνους. Αν δεν φροντίσουμε εμείς, αν δεν απαιτήσουμε εμείς οι ίδιοι την λήψη των αναγκαίων μέτρων, κανείς, ούτε προϊστάμενοι ούτε Δημοτικές αρχές, δεν θα νοιαστούν για μας. Αν τους ένοιαζε θα έπαιρναν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα, αντί να τρέχουν να μπαλώσουν τρύπες.

Απαιτούμε για μια ακόμα φορά τα στοιχειώδη:

  1. Τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα να είναι μόνιμα και δεσμευτικά από το κράτος. Είναι απαράδεκτο να περιμένουν οι εργαζόμενοι σε κάθε νέο κύμα καύσωνα νέες υπουργικές αποφάσεις και νουθεσίες.
  2. Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 38 βαθμούς ή όταν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και αφόρητη.
  3. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.
  4. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  7. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  8. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).