ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην μη κάλυψη των πρωινών βαρδιών

«Πολλές φορές καλείται το ΕΚΑΒ να συνδράμει στη μεταφορά ασθενών, διότι δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις πρωινές βάρδιες των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πρέπει να ξεκινούν από τον Βόλο για να φτάνουν στο κάθε Κέντρο Υγείας και για αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος, λόγω αποστάσεων», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Γιάννης Γατής
Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην μη κάλυψη των πρωινών βαρδιών

Πονοκέφαλος στις δομές υγείας – Αντιμέτωποι με ελλείψεις προσωπικού για τα ασθενοφόρα

Ανάγκη για ενίσχυση του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας, καθώς με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι εργαζόμενοι είναι στα όριά τους

Tα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Βόλου συχνά σπεύδουν προς ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, όπου συχνά οι βάρδιες των ασθενοφόρων είναι ακάλυπτες

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η περίοδος του καλοκαιριού για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας αλλά και στο ΕΚΑΒ, με τις διακομιδές ασθενών να πολλαπλασιάζονται, λόγω της αφόρητης ζέστης. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά λιποθυμιών και αδιαθεσίας που καταγράφονται καθημερινά και αφορούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, τότε γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά σε «τεντωμένο σκοινί».

Ρεπορτάζ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΥΛΛΑΣ - TAΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σε καθημερινή βάση, το ΕΚΑΒ καλείται να δράσει σε τουλάχιστον 35-40 περιπτώσεις μεταφοράς ασθενών εντός και εκτός νομού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας, Απόστολος Σαμαράς, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Αυτή τη στιγμή όπως τονίζει, βρίσκονται σε κίνηση τέσσερα ασθενοφόρα, καλύπτοντας το όριο ασφαλείας, καθώς η πρωινή βάρδια χρειάζεται πέντε. Το μεσημέρι κυκλοφορούν επίσης τέσσερα, ενώ στη βραδινή βάρδια δύο ή τρία. 

Απόστολος Σαμαράς: Χρειάζεται να προσληφθούν μόνιμα τουλάχιστον άλλα 20 άτομα στο ΕΚΑΒ

Το πλήρωμα των ασθενοφόρων ποτέ δεν επαρκεί. Σε μερικές περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά στα οποία άργησαν να φτάσουν ασθενοφόρα, ωστόσο η πόλη του Βόλου δεν αντιμετωπίζει τόσο οξύ πρόβλημα όσο άλλες μεγαλουπόλεις, και σε αυτό συμβάλλει η καλή ρυμοτομία και οι κοντινές αποστάσεις της πόλης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά. Επιπλέον ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι κενές θέσεις στο ΕΚΑΒ αναπληρώνονται χάρη στο επικουρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας εργάζονται 40 διασώστες, εκ των οποίων οι 12 εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ζητά την πρόσληψη τουλάχιστον 20 μόνιμων εξειδικευμένων διασωστών, ώστε να καλύπτονται επαρκώς και οι τρεις βάρδιες καθημερινά, πρωινή, απογευματινή και βραδινή.

Οχήματα νοκ άουτ

Σημαντική απώλεια για το ΕΚΑΒ Βόλου ήταν το ασθενοφόρο που βγήκε εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι από τα οκτώ ασθενοφόρα οχήματαπου ανήκουν στον τομέα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας Βόλου, πέντε οχήματα βγήκαν εκτός μάχης, καταλήγοντας στα συνεργεία. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά τρία από αυτά παραμένουν σε συνεργείο και αναμένεται η επιστροφή τους. Σημειώνεται πως ο τομέας ΕΚΑΒ Βόλου εκτός από τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, καλείται να εξυπηρετήσει τη μεταφορά ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Βόλου αφενός και αφετέρου τις διακομιδές από και προς τα Κέντρα Υγείας του νομού, όπου οι βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων τη μισή μέρα είναι ακάλυπτες τις περισσότερες φορές του μήνα.Επίσης εξυπηρετούνται οι καθημερινές διακομιδές ασθενών εκτός νομού, όπως επίσης η μεταφορά αίματος από την Αιμοδοσία στα ΚΤΕΛ, αλλά και η μεταφορά νεφροπαθών όποτε χρειαστεί.

 

Ιωάννης Γατής: Δεν συμφωνούμε ως σωματείο να μπαίνουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι στα Κέντρα Υγείας

Ελλειψη ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας

Αντιμέτωπα με την υποστελέχωση είναι ως επί το πλείστον και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, όπου το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί και συχνά βρίσκονται προσωρινές λύσεις με επικουρικούς εργαζόμενους, ή αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Η έλλειψη προσωπικού στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου, οδηγεί στην μη κάλυψη των πρωινών βαρδιών, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Γιάννης Γατής. «Πολλές φορές καλείται το ΕΚΑΒ να συνδράμει στη μεταφορά ασθενών, διότι δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις πρωινές βάρδιες των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πρέπει να ξεκινούν από τον Βόλο για να φτάνουν στο κάθε Κέντρο Υγείας και για αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος, λόγω αποστάσεων», τόνισε. Επιπλέον εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί μόνιμα εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη πενταετία, με κίνδυνο να μείνουν πολλές θέσεις κενές.

Τι πρέπει να γίνει

Το ΕΚΑΒ χρειάζεται να αναπτυχθεί με τομείς σε όλα τα Κέντρα Υγείας, πλήρως στελεχωμένους με προσωπικό ειδικότητας πληρώματος ασθενοφόρου – διασώστη και όχι απλά οδηγών, ώστε να υπάρχει οργανωμένη κάλυψη σε 24ωρη βάση των περιοχών ευθύνης των Κέντρων Υγείας (στο πρότυπο λειτουργίας του ΚΥ Ελασσόνας).«Δεν είναι δυνατόν τα ασθενοφόρα να στελεχώνονται με ανειδίκευτους οδηγούς και να καλείται το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει χρέη διασώστη. Πρέπει να αποσυρθούν άμεσαόλες οι εγκύκλιοι σχετικά με τις οδηγίες για τις διακομιδές», τονίζει η γραμματέας τουΣυλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, Νεοκλεία Χονδρογιάννη.

Επιπλέον ως αναγκαία τονίζει την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων για τους ασθενείς και το προσωπικόασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και την εξίσωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των Κ.Υ με αυτά των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

Η κα Χονδρογιάννη επισημαίνει ότι ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πραγματικότητα ενισχύονται και αναβαθμίζονταιοι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Ε.Σ.Υ της χώρας.

 

Νεοκλεία Χονδρογιάννη: Η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, με τον πολίτη να αναγκάζεται σε πολύωρη αναμονή για μια απλή εξέταση
Οσον αφορά τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, από τις 6 οργανικές θέσεις, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής εργάζεται ένας μόνιμος, τέσσερις επικουρικοί και δύο με σύμβαση ΟΑΕΔ. Επιπλέον υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις νοσηλευτριών λόγω συνταξιοδότησης. Τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις ή αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες.Στο Βελεστίνο εργάζονται δύο μόνιμοι, ένας με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ένας επικουρικός και ένας με συνυπηρέτηση. Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρούυπάρχουν πέντε κενές θέσεις μονίμων, οι οποίες καλύπτονται από τρία άτομα με αποσπάσεις ή μετακινήσεις, δύο επικουρικούς και μία προσωποπαγή θέση. Στη Ζαγοράεργάζονται δύο μόνιμοι, και πέντε ΔΕ Οδηγών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, τοποθετούνται δύο μόνιμα εργαζόμενοι, δύο άτομα από το ΕΚΑΒ και ένα από το Κέντρο Υγείας Σκιάθου (επικουρικοί). Επίσης την προσπάθειά τους ενισχύουν και δύο εργαζόμενοι με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου απασχολούνται τέσσερα άτομα (3 μόνιμοι, ένας επικουρικός).