ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι έδειξε το «κόσκινο» του ΕΟΔΥ στις γεωτρήσεις του Δήμου

Οριστικό το λουκέτο στη γεώτρηση με τη σαλμονέλα, τι είπε ο Χατζηχριστοδούλου για την εφεδρική που δεν χρησιμοποιείται στην περιοχή της Χλόης που εντοπίστηκε με επιβαρυμένο μικροβιολογικό φορτίο - Καθαρές οι υπόλοιπες, πόσιμο το νερό, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν
Τι έδειξε το «κόσκινο» του ΕΟΔΥ στις γεωτρήσεις του Δήμου
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανακοίνωσαν χθες πως στην επικράτεια του δήμου Ρήγα Φεραίου πέρασαν από «κόσκινο» μετά το θλιβερό συμβάν με το μολυσμένο νερό στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο.

Πλην της αρχικής γεώτρησης με τη σαλμονέλα που έχει σφραγιστεί, στην περιοχή του δήμου εντοπίστηκε και μία εφεδρική γεώτρηση που βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην περιοχή της Χλόης και για την οποία έγραψε προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ότι βρέθηκε επιβαρυμένη, οι υπόλοιπες όμως είναι καθαρές.

Ο έλεγχος του ΕΟΔΥ έγινε τόσο στις υδροδοτικές όσο και στις αρδευτικές γεωτρήσεις όπως τονίστηκε και με βάση τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν σε γεωτρήσεις και πηγές, ο κόσμος μπορεί άφοβα να καταναλώνει το πόσιμο νερό στον δήμο Ρήγα Φεραίου, αν και μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην περιοχή, ο εντοπισμός μίας ακόμη γεώτρησης έστω εφεδρικής με μικριοβιλογικό φορτίο προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά και εύλογη ανησυχία, αναφορικά με το πως συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα του πόσιμου νερού και της υδροδότησης του δικτύου ο δήμος Ρήγα Φεραίου και η ΔΕΥΑΡΦ.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου οι έλεγχοι έγιναν από τον ΕΟΔΥ, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) και αφορούσαν τον δήμο Ρήγα Φεραίου, Αγιάς και Κιλελέρ.

«Ελήφθησαν περισσότερα από 200 δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν από τους τρείς συγκεκριμένους δήμους και δεν υφίσταται πρόβλημα. Εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους διότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοιο φαινόμενο όπως αυτό στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο» επισήμανε ο Δημήτρης Κουρέτας, στέλνοντας το μήνυμα στον δήμο Ρήγα Φεραίου και τη ΔΕΥΑΡΦ πως η επιδημιολογική επιτήρηση θα συνεχιστεί και πως όλες οι μετρήσεις θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο, τόσο σε επίπεδο γεωτρήσεων όσο και σε επίπεδο δεξαμενών και δικτύου.

Η επιβάρυνση στην εφεδρική γεώτρηση

Στην εφεδρική γεώτρηση στην περιοχή της Χλόης, που δε χρησιμοποιείται, εντοπίστηκε μικροβιολογικό φορτίο.

«Σε μία γεώτρηση αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι να μην εντοπιστεί σαλμονέλα. Για τη μικροβιολογική επιβάρυνση στις γεωτρήσεις δεν υπάρχει θέμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, υποστηρίζοντας πως η νομοθεσία ορίζει συγκεκριμένα πράγματα αναφορικά με το τι ελέγχεται σε μία γεώτρηση και την καθιστά επικίνδυνη ή όχι και ποιοι είναι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στις δεξαμενές από τις οποίες υδροδοτείται ένα σύστημα και το δίκτυο υδροδότησης.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις- σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου- οι έλεγχοι περιλαμβάνουν τόσο τη σαλμονέλα όσο και τους δείκτες μικροβιολογικής επιβάρυνσης σε εντερόκοκκους κ.α..

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προέβη επίσης στην παρατήρηση –πρωτίστως με αποδέκτη τον δήμο Ρήγα Φεραίου και τη ΔΕΥΑΡΦ αλλά και κατ’ επέκταση προς όλους τους δήμους- πως οι γεωτρήσεις που διανοίγονται για την υδροδότηση μίας περιοχής θα πρέπει να λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια και η κατασκευή τους να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως σήμερα οι γεωτρήσεις δεν είναι «θωρακισμένες», στον βαθμό που θα έπρεπε.

«Για να είναι μία γεώτρηση ασφαλής ειδικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση θα πρέπει να κατασκευάζεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές αφενός και αφετέρου να είναι “θωρακισμένη” κατά τέτοιον τρόπο (με ειδικές περιφράξεις, κάμερες κ.α.), ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο προβλήματος στην πορεία», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε γιατί στην συνέντευξη Τύπου δεν παρέστη ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και απάντησε πως αυτή αφορούσε κυρίως τα νερά κολύμβησης του Παγασητικού γι’ αυτό και δεν προσκλήθηκε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - Ταχυδρόμος