ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βουλή ο εντοπισμός σαλμονέλας στο δίκτυο ύδρευσης Ριζομύλου- Στεφανοβικείου

Στη Βουλή ο εντοπισμός σαλμονέλας στο δίκτυο ύδρευσης Ριζομύλου- Στεφανοβικείου

Στη Βουλή έφερε το θέμα της μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης Ριζομύλου- Στεφανοβικείου η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία -Χάιδω Ασημακοπούλου καταθέτοντας ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Υγείας.

Όπως αναφέρει η βουλευτής στην ερώτησή της «σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο ΕΟΔΥ εντόπισε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης και σε ασθενείς στη Μαγνησία. Τόσο το δυσάρεστο περιστατικό, κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, που με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, όσο και η αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έχει παρατηρηθεί από τις 27/05/24, σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου Π.Ε. Μαγνησίας, δηλώνουν άμεσα την αδυναμία ελέγχου της πολιτείας σε βασικά θέματα, όπως της υγειονομικής προστασίας των κατοίκων και αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις στους απαραίτητους τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα του νερού, κυρίως μετά από τις πλημμύρες. Μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει στις υγειονομικές δομές, πάνω από 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων. Οι ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων ήταν μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24- 02/06/24. Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δύο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου και είναι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών. Τα δείγματα νερού από αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου ύδρευσης, έδειξαν εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε επιπλέον και Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης ο εργαστηριακός έλεγχος από τα κλινικά δείγματα κοπράνων που λήφθηκαν από ασθενείς είναι επίσης, θετικά για Salmonella».

Η Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς γιατί δεν γίνονταν οι έλεγχοι που έπρεπε για την πρόληψη τέτοιων σοβαρών για την υγεία των κατοίκων θεμάτων, εάν πρόκειται όντως για λοιμώξεις μόνο από Σαλμονέλα και έχει εξεταστεί, σε κάθε περίπτωση, η παρουσία άλλων παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα), τι θα κάνουν, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, εάν θα ελέγχεται το δίκτυο ύδρευσης καθημερινά, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού, εάν έχει ενημερωθεί το EWRS ζητώντας συνδρομή και συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε και σε τι ενέργειες θα προβούν την εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, όσο και δεξαμενές.  Τέλος, ρωτά γιατί υπάρχουν ακόμη στάσιμα ύδατα στις περιοχές αυτές, δέκα μήνες μετά την κακοκαιρία του «Daniel».

πηγή: magnesianews.gr