ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα για τον καύσωνα σε χώρους εργασίας και σχολεία

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα για τον καύσωνα σε χώρους εργασίας και σχολεία

 

Κλιμάκιο της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας, επισκέφθηκε σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού με βασικό θέμα τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και μαθητών από τον καύσωνα.

Στο ΣΕΠΕ

Στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας το κλιμάκιο συνομίλησε με την προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, κ. Μάγδα Ηλιδάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Β. Μεταξάς ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ιδιαίτερα στα εργοστάσια της περιοχής, αλλά και στα συνεργεία που απασχολούνται σε υπαίθρια εργοτάξια. Τόνισε ότι πιο εντατικοί πρέπει να είναι οι έλεγχοι προς τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους σε ταχυμεταφορές.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε το κουτσουρεμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει και δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να αγνοεί τις κάθε φορά “συστάσεις” που κάνει το υπουργείο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να θίξει την κερδοφορία ιδιαίτερα των επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για την υγεία και ζωή των εργαζομένων. Την κατεύθυνση αυτή ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ τα αποτελέσματα της βαφτίζονται “ατυχήματα” ή “υπαιτιότητα του εργαζομένου” στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των σωματείων και απαιτεί να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα εξής:

  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ειδικά διαμορφωμένοι κλιματιζόμενοι χώροι για τα διαλείμματα. Χορήγηση δροσερού νερού σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σωκράτη Σαβελίδη, Διευθυντή ΔΔΕ Μαγνησίας.

“Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας λέει επι της ουσίας σε γονείς και εκπαιδευτικούς: “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας”, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο στήριξης των σχολείων και ιδιαίτερα των μαθητών που δίνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις αυτές τις μέρες.”, τόνισε ο Β. Μεταξάς. Ο Σ. Σαβελίδης ανέφερε ότι συνομίλησε με τους διευθυντές των σχολείων και τους είπε να ζητήσουν τουλάχιστον την άμεση προμήθεια ανεμιστήρων για τα σχολεία τους.

“Το έξυπνο, ψηφιακό και πράσινο σχολείο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι αυτό που οι στέγες γκρεμίζονται, τα ταβάνια πέφτουν, η θέρμανση είναι με το σταγονόμετρο για την “εξοικονόμηση” πόρων ενώ δεν υπάρχουν κλιματιστικά ή έστω ανεμιστήρες στις αίθουσες. Και σε περίπτωση καύσωνα, όπως αυτές τις μέρες, η οδηγία είναι: καθίστε σπίτι ή φορέστε καπέλο!”, είπε ο Β. Μεταξάς. Και συνέχισε:

“Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και την Εκπαιδευτική κοινότητα να διεκδικήσουν έκτακτη χρηματοδότηση για την προμήθεια ανεμιστήρων -όπου δεν υπάρχει κλιματισμός- και την παροχή δροσερών νερών στους μαθητές.

Για άλλη μια φορά βγαίνει στην επιφάνεια η ανάγκη να εκπονηθεί πρόγραμμα για την κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων και την εκ βάθρων συντήρηση και τον εξοπλισμό των υπαρχόντων, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών και οι Ενώσεις Γονέων.

Η κυβέρνηση, που δίνει μισό εκατομμύριο την ημέρα για την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για λογαριασμό των εφοπλιστών και εκατομμύρια για τη στήριξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, εδώ και τώρα να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία.”