ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η διαφύλαξη της υγείας των λαϊκών οικογενειών δεν συμβαδίζει με τη λογική του κόστους-οφέλους

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλη Μεταξά για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο - Ριζόμυλο
Η διαφύλαξη της υγείας των λαϊκών οικογενειών δεν συμβαδίζει με τη λογική του κόστους-οφέλους

 

Τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο που προκλήθηκαν  απο το νερό της ύδρευσης, αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις στους απαραίτητους τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητά του, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες, αλλά και τα επίσης σοβαρά ζητήματα των υποδομών του δικτύου.

Πρόκειται για θέματα που το ΚΚΕ αναδεικνύει σταθερά τόσο στους Δήμους και στην Περιφέρεια, όσο και στη βουλή όπως η τελευταία ερώτηση για την απαράδεκτη κατάσταση στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Μαγνησίας που υπηρετούν μόλις 5 υπάλληλοι για ολόκληρο το Νομό.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η διαφύλαξη της υγείας των λαϊκών οικογενειών δεν συμβαδίζει με τη λογική του κόστους-οφέλους, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των επιλέξιμων έργων, που αποτελούν διαχρονικές δικαιολογίες όλων των κυβερνήσεων - και των κομμάτων τους στην τοπική διοίκηση - για να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υδάτων και του λαού που το καταναλώνει. Αντιθέτως όλοι τους, διαδοχικά, προωθούν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και σε αυτόν τον στόχο θέτουν τις προτεραιότητές τους.

Παρόμοια κατάσταση ζούμε και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες.

Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια και Δήμος Ρήγα Φεραίου αν και έβγαλαν διάφορες ανακοινώσεις για την ακαταλληλότητα του νερού, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να προμηθεύσουν στον κόσμο πόσιμο νερό. Για άλλη μια φορά λειτουργούν στη λογική της ατομικής ευθύνης! Μια επανάληψη του 112, όπως το ζήσαμε στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές! Εδώ και τώρα να προμηθεύσουν με πόσιμο νερό τους κατοίκους!

Ταυτόχρονα, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση όλης της υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα έλεγχοι στα δίκτυα του νερού σε όλο το Νομό Μαγνησίας. Να επιδιορθωθούν οι ζημιές μετά τις πλημμύρες, καθώς υπάρχουν περιοχές στην ύπαιθρο του Νομού που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση! Να φτιαχτεί έκτακτο ιατρείο στα χωριά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να παρακολουθεί τους ασθενείς που βρίσκονται στα σπίτια τους.