ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Zαγορά: Επισκευή και Αποκατάσταση Ελληνομουσείου Ρήγα Βελεστινλή

Zαγορά: Επισκευή και Αποκατάσταση Ελληνομουσείου Ρήγα Βελεστινλή

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας - Β. Σποράδων σήμερα 31-05-2024, στη Ζαγορά, με την παρουσία του Δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου, Δημοτικών Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων, εγκατέστησε τον ανάδοχο του έργου "Επισκευή και Αποκατάσταση Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου", υποδηλώνοντας με την ενέργειά της αυτή, κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφερειακής Διοίκησης για την διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για εμβληματικό κτίριο ιδιαίτερης σημασίας, μνημειακού χαρακτήρα, διά του οποίου αναδεικνύεται η ιστορική ταυτότητα της Ζαγοράς και ο εξαιρετικός ρόλος του στην εκπαίδευση, στα δύσκολα, για το Έθνος, χρόνια της Τουρκοκρατίας, διακρίνεται από άλλα όμοιά του και έχει συνδεθεί στενά με τον εθνομάρτυρα, πρόδρομο και πρωτεργάτη του Νεολληνικού Διαφωτισμού και της Ελληνικής επανάστασης του 1821, Ρήγα Φεραίο ή Βελεστινλή.

Από τα ιστορικά αρχεία προκύπτει ότι κατασκευάστηκε το έτος 1702 ή κατ΄ άλλους το έτος 1717, στο οποίο διδάχθηκε η ελληνική γλώσσα από δασκάλους μεγάλης μορφώσεως. Το νέο κτήριο στη μορφή που έχει σήμερα κτίστηκε στη θέση του παλαιού το έτος 1777. Μαθήτευσε σ` αυτό ο Ρήγας Φεραίος. Η φήμη του ως σχολαρχείου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της Ζαγοράς. Μεταξύ των άλλων σ`  αυτό σπούδασαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Φίλιππος Ιωάννου - Πάντος, ο μετέπειτα καθηγητής φιλοσοφίας του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Περιφέρεια Μαγνησίας - Β. Σποράδων διά των Τεχνικών Υπηρεσιών της και η Αντιπεριφερειάρχης προσωπικά, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης της με την Ζαγορά, θα επιβλέψουν την έντεχνη και ακριβόχρονη εκτέλεση του έργου, ώστε το επιβλητικό και ιστορικό κτήριο, ανακαινισμένο πλέον και ασφαλές, να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού υπό την διοίκηση και διαχείριση του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου.

Πιο διαβασμένα