ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο εργατικό ατύχημα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

"Παίζοντας τη ζωή μας κορώνα-γράμματα στους χώρους δουλειάς" αναφέρει στην καταγγελτική της ανακοίνωση η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας
Νέο εργατικό ατύχημα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην μακριά λίστα των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την χώρα, Η συναδέλφισσα μας Φ.Ζ., μητέρα 2 παιδιών, εργαζόμενη ως συνοδός απορριμματοφόρου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, υπέστη σήμερα Τετάρτη 22/5 θλαστικό τραύμα στον αριστερό αντίχειρα κατά την εργασία της στο Στεφανοβίκειο. Η συναδέλφισσα μάλιστα, κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Βόλου, λιποθύμησε. Ευτυχώς βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανάρρωσης και έχει τις ευχές όλων μας.  

Είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό της άθλιας κατάστασης των κρατικών δομών Υγείας, στην οποία τις έχουν οδηγήσει οι πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού ως κόστος, ότι η συναδέλφισσα μας αναγκάστηκε να επιστρέψει από το Νοσοκομείο Βόλου στο Κέντρο Υγείας Ρήγα Φεραίου λόγω έλλειψης αντιτετανικού ορού στο Νοσοκομείο!

Αποτελεί πάγια τακτική, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι για τα εργατικά ατυχήματα, να αποδίδονται αυτά σε έλλειψη προσοχής ή συνεννόησης των ίδιων των εργαζομένων, των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων. Πρόκειται για προφάσεις. Η εφαρμογή στην πράξη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας δεν αποτελεί ατομική ευθύνη των εργαζομένων, αλλά αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, των Δημοτικών Αρχών, που οφείλουν να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την σωστή εκτέλεση των εργασιών. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται, επιβαρύνοντας τους όρους εργασίας των συναδέλφων, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. 

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας απαιτεί την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων από την Δημοτική Αρχή Δ. Νασίκα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας όλων των Δήμων της Μαγνησίας, και την άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό του Τμήματος της Επιθεώρησης Υγείας & Ασφάλειας Μαγνησίας που σήμερα οι υπάλληλοι της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και αδυνατούν, προφανώς, να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία της ζωής που έχουν κατακτήσει με τους αγώνες του οι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να παίζουμε καθημερινά την ζωή μας κορώνα-γράμματα στους χώρους δουλειάς.