ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η Αρχόντισσα και ο Ρεμπέτης - Παράσταση από το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου και το 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Η παράσταση των συνεργαζόμενων σχολείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30 μ.μ. στο χώρο του 10ου Γυμνασίου Βόλου - Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
"Η Αρχόντισσα και ο Ρεμπέτης - Παράσταση από το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου και το 10ο Γυμνάσιο Βόλου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ & ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ  & 10ΟΥ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ 

Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023 - 2024, στα πλαίσια των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων το 10ο Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου συνεργάστηκαν και βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουν τη θεατρική και μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Η Αρχόντισσα και ο Ρεμπέτης», η οποία στηρίζεται στην εποχή του Αρχοντορεμπέτικου και στην οποία συμμετέχει φιλικά και το «Ορχηστρικό Σύνολο» της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα.

Η ιδέα και η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε από τους υπεύθυνους καθηγητές και των δυο σχολείων με καθαρά παιδαγωγικό και ερευνητικό σκοπό, για να μπορέσουν  μαθητές – συντελεστές της παράστασης να ανακαλύψουν μια εποχή τόσο κοντινή αλλά σχεδόν άγνωστη και να έρθουν σε επαφή με στιχουργούς, συνθέτες και ηθοποιούς που έγιναν οι προπομποί και οι στυλοβάτες της νεώτερης ελληνικής μουσικής σκηνής και του κλασικού ελληνικού θεάτρου και κατ’ επέκταση κινηματογράφου του 1950 και 1960.

Τα αρχοντορεμπέτικα είναι ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε και εμφανίστηκε στην Ελλάδα λίγο πριν το 1950 και το οποίο αναπτύχθηκε και άκμασε κατά τα χρόνια της δεκαετίας του ‘50.  Αποτελεί «σχολή τραγουδιού» που σε γενικές γραμμές συνδύαζε λαϊκότροπους συχνά χιουμοριστικούς στίχους και μουσική ανάμεικτη από το  ρεμπέτικο και από ευρωπαϊκές ενορχηστρωτικές επιρροές.

Το πρώτο τραγούδι της «σχολής» αυτής που σηματοδότησε το συγκεκριμένο είδος ήταν «Το τραμ το τελευταίο» που ακούστηκε κατά την διάρκεια του προγράμματος της αθηναϊκής επιθεώρησης «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, σε στίχους Σακελλάριου, Γιαννακόπουλου και Γιαννίδη και μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, ενώ στην ερμηνεία ήταν η Σπεράντζα Βρανά. Η σειρά των τραγουδιών αυτών στο σύνολο της γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ, αρκετά από αυτά, άφησαν εποχή μένοντας πολύ γνωστά για δεκαετίες μέχρι και σήμερα. Όμως, ως ακμαίο μουσικό είδος είχε σχετικά  βραχύβια ζωή αφού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχε περάσει στο περιθώριο και δεν είχε πλέον την απήχηση των προηγούμενων ετών, καθώς ακμάζει το λαΐκο τραγούδι και, λίγο αργότερα, το έντεχνο λαϊκό. Συμβολικά, ο θάνατος του Μιχάλη Σουγιούλ -που θεωρείτο και ο «πατέρας του αρχοντορεμπέτικου» το 1958 σηματοδότησε και το τέλος του μουσικού αυτού είδους.

Η παράσταση των συνεργαζόμενων σχολείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 19 30 μμ στο χώρο του 10ου Γυμνασίου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο

Βόλος 1963: Η Σούλα και ο Μίλτος είναι λογοδοσμένοι χρόνια, αλλά ο Μίλτος, έχοντας μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και μεγαλωμένος σε μια μεσοαστική οικογένεια που δεν του λείπει τίποτε,  περιμένει το εύκολο χρήμα  και αντιδρά στην πίεση της Σούλας για το γάμο. Θα μπορέσουν οι φίλοι του να τον πείσουν να βρει μια εργασία και να παντρευτεί τη Σούλα; Η συνέχεια επί της σκηνής...

Υπευθυνοι Εκπαιδευτικοί 10ου Γυμνασίου Βόλου & Γυμνασίου Στεφανοβικείου

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Θεατρική Διδασκαλία: Σ. Πάντος Χορογραφία: Ε. Τσιμητρά, Σκηνογραφία: Κ. Αποστολοπούλου, Ν. Μαλιαγκάνη, Σ. Πάντος & Ε. Τσιμητρά Ενδυματολογία: Κ. Αποστολοπούλου, Σ. Πάντος, Ν. Μαλιαγκάνη, & Ε. Τσιμητρά Διδασκαλία Χορωδίας: Κ. Αποστολοπούλου Μουσική Επένδυση: Δ & Σ Τραγουδάρας Ηχητική Υποστήριξη: 10o Γυμνάσιο Βόλου,  Αφίσα – Φυλλάδιο Παράστασης: Ε. Τσιμητρά & Σ. Πάντος.