Μηνύσεις για παραλείψεις ιθυνόντων στην καταστροφή περιουσιών στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, των οποίων η περιουσία καταστράφηκε από τα νερά της Κάρλας, κατέθεσαν μήνυση κατά του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, και του Δασαρχείου.
Οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από αποφάσεις και παραλείψεις των προαναφερόμενων φορέων, και ειδικότερα από τη διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για την εκτροπή των υδάτων, που οδήγησε στον πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας μέσω του ποταμού Πηνειού.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο νομικός τους σύμβουλος, Βαγγέλης Χαχαρόπουλος, οι εντολοδόχοι του έχασαν ιδιοκτησίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, όπως στην περίπτωση μιας ιδιοκτήτριας που έχασε 18.700 στρέμματα με φυστικιές στο Σωτήριο. Το ακίνητο της, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της λίμνης Κάρλας, έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά από τα νερά. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι τα νερά διοχετεύτηκαν μέσω εντολών από την περιοχή της Γυρτώνης και από τη γέφυρα στο Ασμάκι, πλημμυρίζοντας μέχρι και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου.
Οι μηνυτές τονίζουν ότι η καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στην ένταση του φαινομένου που σημειώθηκε από 6-9 Σεπτεμβρίου του 2023, αλλά κυρίως σε πράξεις και παραλείψεις των μηνυομένων πριν, κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, δεν πραγματοποιήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα που είχαν προγραμματιστεί από το 2018 σύμφωνα με τα σχέδια επικινδυνότητας για το Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας και το σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ.
Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι η περιοχή τους πλημμύρισε όχι από τα όμβρια ύδατα που έπεσαν εκεί, αλλά από τα νερά που οδηγήθηκαν εκεί για να μην πλημμυρίσει η Λάρισα από τον Πηνειό, προκαλώντας ζημιές ύψους 153.070,99 ευρώ. Επιπλέον, αναφέρουν περιπτώσεις όπως αυτή ενός ιδιοκτήτη με 40.729,00 τ.μ. στο Αχίλλειον Λάρισας, του οποίου το αγροτεμάχιο παραμένει πλημμυρισμένο και μη καλλιεργήσιμο, με το νερό και τα ιζήματα λάσπης να το καθιστούν άχρηστο.
Οι μηνυτές θεωρούν ότι οι αρμόδιοι φορείς, κυρίως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ελληνικό Δημόσιο, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που υπήρχαν από το 2018 και μετά την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων το 2020 με τον ΙΑΝΟ. Καταγγέλου επίσης «έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων φορέων, καθυστερήσεις στη διάνοιξη των θυρών διοχέτευσης των υδάτων από τη Λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο, και αναποτελεσματικό σχεδιασμό των θυροφραγμάτων. Όλα αυτά οδήγησαν στην αποσπασματική δράση κάθε φορέα και ιδιώτη, χωρίς συντονισμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων».
πηγή: ertnews.gr