ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις στο περιοδικό Γαστρονόμος για την καταγωγή και το όνομα του Ρήγα Βελεστινιλή

Επιστολή του προέδρου της επιστημονικής εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου προς το περιοδικό "Γαστρονόμος"
Επισημάνσεις στο περιοδικό Γαστρονόμος για την καταγωγή και το όνομα του Ρήγα Βελεστινιλή

Αξιότιμo

Διευθυντή περιοδικού                                                                                     

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ                                                                             

Εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέο Φάληρο, Αττική

Κύριε Διευθυντά,

Με την επιστολή μας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον συντάκτη του εξαιρετικού περιοδικού σας ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ για το ενημερωτικό άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 8-5-2024, «Αρκουδόρεμα: ένα εστιατόριο σε ένα χωριό τριών κατοίκων, στην καρδιά της Πίνδου», σχετικά με την πατρίδα του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). Στην αρχή του άρθρου του,  γράφοντας για το χωριό Περιβόλι προσθέτει ότι «εικάζεται ότι είναι η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου».

Προς ενημέρωση, δίνουμε τα σχετικά ιστορικά στοιχεία (για να μην υπάρχει «εικασία) για την πατρίδα του Ρήγα Βελεστινλή. Σε όλα τα έργα του, όπως για παράδειγμα στην περίφημη «Χάρτα» του, στο «Φυσικής απάνθισμα», ο Ρήγας πάντοτε αναγράφει «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού», προσδιορίζοντας έτσι τον τόπο καταγωγής του, το Βελεστίνο, και την ευρύτερη περιοχή, την Θεσσαλία.

Επί πλέον, αν το Περιβόλι ήταν ο τόπος καταγωγής του Ρήγα, θα τον γνώριζε και θα τον σημείωνε στην μνημειώδη «Χάρτα» του. Αν κοιτάξει κανείς την περιοχή των Γρεβενών θα δει ότι δεν αναγράφει τα περίφημα Βλαχοχώρια της εποχής, Περιβόλι, Σαμαρίνα, Αβδέλλα. Αν ο Ρήγας Βελεστινλής κατάγονταν από το Περιβόλι δεν νομίζετε, κ. Διευθυντά,  ότι θα ανέγραφε στη Χάρτα του το Περιβόλι, και στα άλλα έργα του κάτι θα σημείωνε για το Περιβόλι. Δεν κάνει ουδεμία μνεία ούτε εκφράζει μια «εικασία».

Ωστόσο, για την πατρίδα του, το Βελεστίνο,  έχει γράψει τόσα και τόσα στα έργα του, ακόμη και το τοπογραφικό διάγραμμά της έθεσε δίπλα στο τίτλο της «Χάρτας», όπως και για την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.

Με την ευκαιρία, επισημαίνεται ότι ο Ρήγας ουδέποτε χρησιμοποίησε ως επώνυμο το «Φεραίος». Πάντοτε υπέγραφε και ανέγραφε  «Ρήγας Βελεστινλής». Το Φεραίος του το πρόσθεσαν αργότερα το 1832 ο Κων. Κούμας και στη συνέχεια ο Ιωάννης Φιλήμων και ο Χριστόφορος Περραιβός.

Περισσότερα στοιχεία για την πατρίδα του Ρήγα μπορεί κανείς να δει στην μελέτη μας «Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή», έκδοση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Αθήνα 2000, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα  www.Rhigassociety.gronoma_rigas.pdf (karaberopoulos.gr).                    

Με Ρηγικούς χαιρετισμούς

 

Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας

Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα