ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάρλα - "Ναυάγησαν" οι πλωτές αντλίες

Στο κόκκινο η αγωνία κτηνοτρόφων και αγροτών- Δεν έχουν πού να βοσκήσουν τα κοπάδια τους- Στον αέρα και η καλλιεργητική περίοδος - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου για τις λύσεις που αναζητούνται από την Περιφέρεια
Κάρλα - "Ναυάγησαν" οι πλωτές αντλίες
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις παρακάρλιες κοινότητες βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά το «ναυάγιο» με τις πλωτές αντλίες που σχεδιάζονταν να κάνουν την απάντληση των υδάτων από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις (φωτογραφία αρχείου από την πλημμυρισμένη Κάρλα)

Ενός κακού μύρια έπονται… λέει ο λαός και στην περίπτωση των παρακάρλιων κοινοτήτων αυτό ισχύει «γάντι». Ενώ όλοι περίμεναν πώς και πώς τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων με πλωτές αντλίες, αρχής γενομένης από την περιοχή των Καναλίων, το σχέδιο της περιφερειακής αρχής τελικά «ναυάγησε».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το «ναυάγιο» βαρύνει αποκλειστικά την ιδιωτική εταιρεία που είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής αυτών των αντλιών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία φέρεται να ζήτησε μπροστά… όλα τα χρήματα για την ενοικίαση και τη χρήση των συγκεκριμένων αντλιών, ένα κόστος ύψους περίπου 320.000 ευρώ, το οποίο- με βάση τα όσα ισχύουν για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης-δεν ήταν εφικτό να καταβληθεί, με τον τρόπο που απαιτούσε η εταιρεία. Έτσι η «συμφωνία» χάλασε και τώρα η περιφερειακή αρχή του Δημήτρη Κουρέτα βρίσκεται σε αναζήτηση άλλης λύσης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι όγκοι των υδάτων, που καθιστούν ανέφικτη τόσο την καλλιέργεια εκατοντάδων στρεμμάτων εκτάσεων όσο και τη βόσκηση των κοπαδιών της περιοχής.

Με βάση την αρνητική αυτή εξέλιξη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί άλλη λύση θα υπάρξει εκ των πραγμάτων νέα καθυστέρηση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις παρακάρλιες κοινότητες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Καναλίων έχουν υποστεί κυριολεκτικά ψυχρολουσία. Δεν έχουν πού να βοσκήσουν τα κοπάδια τους και αναγκάζονται πλέον να έχουν κλεισμένα στις μονάδες τα ζώα τους, διακινδυνεύοντας η παραγωγή να είναι όχι απλά μικρότερη, αλλά μηδαμινή, καθώς τα ζώα υποσιτίζονται και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται και οι παραγωγοί διαφόρων αγροτικών προϊόντων, που περίμεναν την απάντληση υδάτων ως Μάνα εξ ουρανού, για να σπείρουν τα χωράφια τους και τώρα θα πρέπει να περιμένουν- άγνωστο για πόσο- μέχρι να γίνει αυτό και να μπορέσουν να ξαναμπούνε στα κτήματά τους.

Οι 12 πλωτές αντλίες που θα τοποθετούνταν στην πλημμυρισμένη Κάρλα είχαν τη δυνατότητα άντλησης 1 εκατ. κ.μ. την ημέρα περίπου και με σωλήνες θα μεταφέρονταν το νερό στη Σ1.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω η χωρική αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, τόνισε πως εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα εξεταστούν σε ευρεία τεχνική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στον Βόλο, με στόχο να «κλειδώσει» το σχέδιο που θα θεωρηθεί ως το εφικτό για να τεθεί σε εφαρμογή.

Η κ. Παπαδημητρίου χθες μετέβη στην περιοχή των Καναλίων μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας Θεσσαλίας από τη Λάρισα κι έκαναν αυτοψία. Συναντήθηκε επίσης με κτηνοτρόφους με τους οποίους συζήτησε το όλο θέμα, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις ενέργειες που γίνονται για να βρεθεί λύση.

«Η στάθμη του νερού έχει πέσει αισθητά. Προσπαθούμε να βρούμε την ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση, προκειμένου να γίνει η απάντληση των υδάτων και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης.

πηγή: taxydromos.gr - Βάσω Κυριαζή