Όλα αυτά είναι με την έγκριση της κυβέρνησης;
Σε μία τακτική άσκησης ασφυκτικής πίεσης προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο που θα προκριθεί για την ανασυγκρότηση και το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας από μέρα σε μέρα κλιμακώνει την επικριτική ρητορική του κατά του Master Plan των Ολλανδών, που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.
Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα FNB Daily που ασχολείται με επιχειρήσεις, στο οποίο φιλοξενείται αφιέρωμα στο ολλανδικό Master Plan στο οποίο ο επικεφαλής Μίλτος Γκουζούρης παρουσιάζει τις προτάσεις της εταιρείας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Κουρέτας εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του ολλανδικού σχεδίου, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές της Θεσσαλίας να τοποθετηθούν δημόσια, παίρνοντας θέση για το θέμα.
Οι προτάσεις για τη δημιουργία θερμοκηπίων και την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας, όπως και εκείνες που αφορούν στις επενδύσεις στα φρούτα, έκαναν έξω φρενών τον κ. Κουρέτα, ο οποίος προχώρησε σε μια αιχμηρή ανάρτηση, όπου και αναφέρει τα εξής: «Με ενδιαφέρον διάβασα το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας για την παραγωγή στη Θεσσαλία. Όλα αυτά είναι με την έγκριση της κυβέρνησης; Αυτό είναι το σχέδιο για την Θεσσαλία; Κύριε Αυγενάκη; Γιατί φτιάξατε επιτροπή για το βαμβάκι; Όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου. Πολύ κρίμα. Να τα διαβάσουν οι πολίτες και οι αγρότες. Να τοποθετηθούν δημόσια όσοι θέλουν την ψήφο μας στη Θεσσαλία. Πρώτα -πρώτα οι βουλευτές».
Το νέο ξέσπασμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας έρχεται ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημόσια παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ζήτησε και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την προστασία των Υδάτων και τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε προδίδει προχειρότητα, αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα και επιχειρείται «εν κενώ», αφού δεν συνδέεται με τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής και κινδύνων πλημμυρών, με βάση τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες.
Αίσθηση προκάλεσε τέλος το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας χρησιμοποίησε το μοντέλο διαχείρισης υδάτων της Ολλανδίας, του παλαιότερου αντίστοιχου οργανισμού της Ευρώπης, λέγοντας ότι στη χώρα της ίδιας εταιρείας που εκπόνησε το Master Plan για τη Θεσσαλία, ο αντίστοιχος οργανισμός, ανήκει στο δημόσιο και συνεργάζεται με τις 21 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση των λεκανών απορροής και κινδύνων πλημμύρας. «Αναρωτιέμαι γιατί η ολλανδική εταιρεία δεν ακολούθησε το μοντέλο της χώρας της, αλλά προτείνει ένα ιδιωτικό σχήμα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Κουρέτας.
Οι προτάσεις των Ολλανδών
Στο επίμαχο δημοσίευμα που προκάλεσε την έκρηξη Κουρέτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας στη Θεσσαλία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε θερμοκήπια που θα παράγουν επιτραπέζιες ντομάτες όλο το χρόνο και να γίνει πολύ μεγάλη επένδυση σε φρούτα.
Παράλληλα η περιοχή ευνοεί την παραγωγή σε προϊόντα όπως αμύγδαλα και φιστίκια, που έχουν τεράστιο εισόδημα, όπως λέει και προσθέτει στη F DAILY πως «εμείς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε γραμμές IQF για αβοκάντο, προσφέροντας τη δυνατότητα για ψύξη κομματιών του φρούτου σε σακουλάκια. Π.χ. με μία επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. μπορείς να έχεις χιλιάδες τόνους προϊόντος με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. σε ροδάκινα, βερύκοκα κ.α.».
Οι Ολλανδοί επίσης λένε πως έχουν ένα επενδυτικό πλάνο για τη Θεσσαλία ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. για να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας όπως αναφέρει ο κ. Γκουζούρης, επικεφαλής της ΗVA.
To επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια, συνεχίζει ο ίδιος.
«Εχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό, όπως π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες, είναι όλοι θετικοί να μπουν. Εχοντας αυτή την τοπική συμμετοχή, εμείς μπορούμε να φέρουμε τα υπόλοιπα κονδύλια και να συγκεντρώσουμε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο με μόχλευση (π.χ. δανεισμό) μπορεί να ξεπεράσει το 1 δις. Στόχος είναι η απόδοση της τάξης του 15-20% σε ετήσια βάση», καταλήγει στις δηλώσεις του.
Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος