Ικανοποίηση στα παρακάρλια για τις ανακοινώσεις Αυγενάκη
Οι παραγωγοί θα πάρουν μία ανάσα από την κοινοτική ενίσχυση, ύψους 42 εκατ. ευρώ, όμως επείγει «να πάρουμε τη γη μας πίσω», λένε.
ρεπορτάζ: Bάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος
Η έγκριση του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συναντά την καταρχήν θετική «υποδοχή» των παραγωγών στις παρακάρλιες κοινότητες, αν και για εκείνους αυτό που προέχει είναι να «πάρουμε τη γη μας πίσω και να μπορούμε να καλλιεργήσουμε», όπως λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Υπενθυμίζεται πως μόλις προχθές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε τη θετική αυτή εξέλιξη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα ποσά που θα καταβληθούν στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι το Πάσχα, ξεπερνάνε τα 700 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από απαίτηση Αυγενάκη.
Καθοριστικό στοιχείο για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών είναι το γεγονός ότι εφέτος το ΟΣΔΕ άνοιξε από τις αρχές Απριλίου, ενώ πέρυσι είχε ανοίξει στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να «τρέχουν και να μη φτάνουν», να έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη τα οποία δε διορθώθηκαν και αρκετοί δικαιούχοι να λάβουν τελικά «κουτσουρεμένες» αρχικά επιδοτήσεις, καθώς στην πορεία έγιναν διορθώσεις και συμπληρωματικές πληρωμές.
Για δύο χρόνια το πρόγραμμα στις παρακάρλιες
Το πρόγραμμα στήριξης των παρακάρλιων περιοχών, εκπονήθηκε από μηδενική βάση κι αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περίπου 100.000 στρεμμάτων, που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η μελέτη με βάση την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για επιπρόσθετη ενίσχυση των παρακάρλιων περιοχών ανατέθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και εκπονήθηκε πολύ γρήγορα, αφού ήταν έτοιμη μέσα στον Ιανουάριο και αμέσως τέθηκε υπόψη των αρμοδίων επιτροπών στις Βρυξέλλες.
Προβλέπει μεταξύ άλλων την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους στα 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό.
Μετά την προχθεσινή έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενεργοποιηθεί το μέτρο, προβλέπεται να ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής πρόσκλησης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.
«Όταν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον ενίσχυση των παρακάρλιων περιοχών ασφαλώς και είναι θετικό. Οι παραγωγοί έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αναπληρωθεί το εισόδημά μας. Βέβαια όταν υπάρχουν αγρότες που έχουν χάσει 1.000 στρέμματα κάτω από το νερό και δεν ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν ξανά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ενισχύσεις δεν επαρκούν», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γαρύφαλλος Σβερονόπουλος, παραγωγός από την περιοχή του Στεφανοβικείου.
Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του από την περιοχή προσπαθούν πλέον να ανταπεξέλθουν καλλιεργώντας όσα στρέμματα διασώθηκαν από τα ορμητικά νερά ή «στέγνωσαν» διότι η θεομηνία τα «χτύπησε» ξώφαλτσα.
Όσοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν αυτό αφορά την καλλιέργεια καλαμποκιού και σε εκτάσεις πολύ μικρές, οι οποίες δεν μπορούν να αποδώσουν στους παραγωγούς ένα εισόδημα ικανό να καλύψει τις ανάγκες και κυρίως τις απώλειες που έχουν υποστεί.
«Για εμάς αυτό που επείγει είναι να πάρουμε τη γη μας πίσω. Αν μείνουμε χωρίς καλλιέργειες για ένα ακόμη χρόνο, αυτό θα προκαλέσει δυσμενείς και αβάσταχτες επιπτώσεις σε όλα τα γύρω χωριά», εκτίμησε ο κ. Σβερονόπουλος, τονίζοντας επίσης ότι πλέον στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί μοιραία αγρότες δύο ταχυτήτων.
Είναι οι παραγωγοί που περιμένουν πότε θα αποστραγγιστούν και με ποιόν τρόπο τα πλημμυρισμένα χωράφια τους, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και αν και πότε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και εκείνοι που για να ποτίσουν τα χωράφια τους που δεν πλημμύρισαν, αγωνιούν να ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις στα αντλιοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές, για να μπορούν στη συνέχεια να ποτίσουν.
Από την άλλη πλευρά, εντός των ημερών, αρχίζει με πλωτές πλατφόρμες η άντληση του νερού από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στην πλευρά των Καναλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ