Κερασιά, Μαρτυρικό Χωριό: 80 χρόνια
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου και της Μαγνησίας από την Γερμανική Κατοχή. Μια κατοχή που μαζί με την Ιταλική, υπήρξε τόσο αιματηρή όσο και καταστροφική για την περιοχή.
Επίσης φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από της μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο Πήλιο, διάρκειας 15 ημερών. Οι καταστροφές, οι βανδαλισμοί, οι εκτελέσεις, οι πυρπολισμοί των χωρίων του Νότιου και Βόρειου Πηλίου εκ μέρους των Γερμανών ήταν τρομακτικές.
Ανάμεσα στα χωριά που υπέστησαν τις ναζιστικές θηριωδίες ήταν η Άνω και Κάτω Κερασιά. Εκτός από την ολοκληρωτική καταστροφή των χωριών, που ήταν η αιτία να ανακηρυχθεί ως μαρτυρικό χωριό το 2009, είχε και 10 νεκρούς ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ιερέας του χωριού παπά Κωνσταντής.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) φρόντισε για την εκτύπωση δύο μεγάλων φωτογραφιών, οποίες τοποθετήθηκαν στις δύο εισόδους του χωριού σε ειδικά κατασκευασμένα σταντς από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Η επιλογή των θεμάτων έγινε με κριτήριο την ανάδειξη της μαρτυρικότητας του χωριού. Η μια είναι αεροφωτογραφία (προς τα τέλη της δεκαετίας 1950 ) της ερειπωμένης Άνω Κερασιάς και η άλλη είναι άποψη της κατεστραμμένης Κάτω Κερασιάς αμέσως μετά τον πυρπολισμό της, τον Απρίλιο του 1944. Και οι δύο φέρουν το αποτύπωμα του Κερασιώτη οπλουργού και μαχαιρά Κώστα Αλεξάνδρου. Η αεροφωτογραφία λήφθηκε με ελικόπτερο από αξιωματικό της Αεροπορίας στρατού που απογειώθηκε από το Στεφανοβίκειο, στον οποίο είχε παραχωρήσει μηχανή και φίλμς, η άλλη ελήφθη από τον ίδιο, αφού αναρριχήθηκε σε βελανιδιά που βρίσκεται κοντά στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.
Οι φωτογραφίες έρχονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά, και είναι ειδικά κατασκευασμένες ώστε να είναι ανθεκτικές στο ηλιακό φως αλλά και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι δε οι πρώτες μιας σειράς φωτογραφιών που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του χωριού, για αναδείξουν τον πολιτισμό και την Ιστορία του. Στις ενέργειες αυτές το Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. έχει την αμέριστη βοήθεια του δημάρχου του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ Δημήτρη Νασίκα τον οποίο και ευχαριστεί θερμά.
Με πρωτοβουλία του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. είχαν ήδη τοποθετηθεί πιλοτικά προ 6ετίας κάποιες φωτογραφίες στο προαύλιο της Εκκλησίας της Κάτω Κερασιάς, οι οποίες έκτοτε παρέμειναν αναλλοίωτες. Έτσι εκτός από το χωριό των μαχαιράδων, της Αντίστασης, του Ηλία Λεφούση, η Κερασιά θα αναδειχθεί και ως το χωριό της φωτογραφίας.