ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέντρα Υγείας: Πανθεσσαλική συγκέντρωση με φόντο τα προβλήματα

Υποστελέχωση, ακάλυπτες βάρδιες και εξοπλισμός στο τραπέζι, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ
Κέντρα Υγείας: Πανθεσσαλική συγκέντρωση με φόντο τα προβλήματα
Στην αυριανή πανθεσσαλική σύσκεψη- εκδήλωση αναμένεται να αναδειχτούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα και τα κέντρα υγείας (φωτογραφία αρχείου από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ειδικότερα τα Κέντρα Υγείας σε πανθεσσαλικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώνεται, αύριο Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, στις 11 το πρωί, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλη Γιαννάκου.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος

Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων εργαζομένων στα ΚΥ του νομού Λάρισας, Μαγνησίας , Φθιώτιδας και Τρικάλων με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας αλλά και της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας από τον τότε υπουργό Γιώργο Γεννηματά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τις δομές και όπως τονίζουν τα οδηγούν στην παραπέρα απαξίωση και υποβάθμιση τους. Παράλληλα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια με μορφή ψηφίσματος θα προωθηθούν στην πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο Μαγνησίας τα Κέντρα Υγείας, με μικρές εξαιρέσεις, αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς ασφαλισμένους και ασθενείς.

Η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί, λόγω της υποστελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό και των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, οδηγεί πολλές φορές σε δυσάρεστες καταστάσεις, με τους εργαζόμενους σ’ αυτά να χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά το «καμπανάκι» της αγωνίας για το μέλλον της πρωτοβάθμιας υγείας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι λένε πως εάν γινόταν γενναίες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα υπήρχε αποσυμφόρηση και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Παράλληλα, ελλείψεις υπάρχουν επίσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά στα πληρώματα ασθενοφόρων, καθώς από τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται στα περισσότερα Κέντρα Υγείας καλυμμένες είναι μόνο οι μισές, με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ για αρκετές από τις διακομιδές.

Ακόμη σοβαρό θέμα είναι η μη λειτουργία μικροβιολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων σε ορισμένα Κέντρα Υγείας, την ώρα που οι συγκεκριμένες δομές εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αναβάθμισή τους.