ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμές Δημήτρη Κουρέτα κατά Ολλανδών – Διαφωνεί με την προτεραιοποίηση των έργων

Λάθος η προτεραιοποίηση των έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη
Αιχμές Δημήτρη Κουρέτα κατά Ολλανδών – Διαφωνεί με την προτεραιοποίηση των έργων
Ο Δημ. Κουρέτας στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο τόνισε πως διαφωνεί με την προτεραιοποίηση των έργων όπως την έχει κάνει η HVA

Από τον Ταχυδρόμο

Βολές κατά της ολλανδικής εταιρίας HVA International εξαπέλυσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, αναφορικά με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ο κ. Κουρέτας, όπως και ο κ. Τσιαπλές, σχολίασαν δηκτικά το γεγονός ότι το σχέδιο των Ολλανδών που αποτελείται από 430 σελίδες, τέθηκε σε διαβούλευση στην αγγλική γλώσσα, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας μάλιστα να σχολιάζει σχετικά πως «πρώτη φορά βλέπω να κατατίθεται σχέδιο σε ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη γλώσσα».

Ο κ. Κουρέτας τόνισε πως διαφωνεί με την προτεραιοποίηση των έργων όπως την έχει κάνει η HVA, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, τοποθετεί τα αντιπλημμυρικά έργα στην τελευταία φάση του σχεδίου, ήτοι από το 2028 και έπειτα, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Το Ολλανδικό σχέδιο προβλέπει έργα 280 εκατ. ευρώ που ξεκινάνε το 2028 έως το 2034, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης. Από το 2034 προβλέπουν έργα 1,6 δισ. μέχρι το 2039 και μέχρι το 2043 έργα 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα έκανε αναφορά στο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 535 εκατ. ευρώ, όσο είναι το κόστος των έργων που αφορούν σε διανοίξεις ποταμών, αναχώματα και καθαρισμό ρεμάτων.

Στο περιφερειακό συμβούλιο τέθηκαν ερωτήματα για το κατά πόσο οι οικονομικές προσεγγίσεις των «Ολλανδών» για τα έργα ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικά σενάρια, με τον κ. Κουρέτα να δηλώνει πως εκτίμησή του είναι πως η προσέγγισή τους αγγίζει σε ποσοστό το 1%, ενώ το σχέδιο της Περιφέρειας αγγίζει σε ρεαλιστική οικονομική αποτίμηση το 50%. Εξήγησε ωστόσο πως οι αποκλίσεις είναι μοιραίες, καθώς μελέτες δεν υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης επικέντρωσε στο σχέδιο της ομάδας των επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζεται η περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και στην αποστράγγιση της Κάρλας και την κατασκευή της σήραγγας.

Επίσης επανέλαβε τις ενστάσεις του αναφορικά με τις προτάσεις των Ολλανδών για το βαμβάκι. Με τις απόψεις του κ. Κουρέτα έδειξαν να συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, που θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους το επόμενο διάστημα, καθώς ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει κωδικοποιηθεί το σχέδιο της περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, ώστε να τοποθετηθούν σχετικά.

Αναφορά στο περιφερειακό συμβούλιο έγινε και στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματος στη Θεσσαλία με τον κ. Κουρέτα να τονίζει πως είναι υποχρεωτική η κατασκευή του φράγματος στη Συκιά, προκειμένου να υπάρχει μία μικρή μεταφορά ποσότητας νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

«Το υδατικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή είναι 465 εκ. κ.μ νερού και μπορεί να αντιμετωπιστεί από την μερική εκτροπή του Αχελώου που θα εισφέρει 200 εκ. κ.μ. νερού ετησίως από το φράγμα της Συκιάς. Δεν επηρεάζει την περιβαλλοντική ισορροπία» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε εξάλλου πως στις 5 και 6 Απριλίου 20 επιστήμονες από όλη την χώρα θα βρίσκονται στη Θεσσαλία, όπου η περιφέρεια οργανώνει ημερίδα για το γεωργικό μοντέλο της Θεσσαλίας.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο έργο του και τόνισε πως η πρόταση των Ολλανδών δεν «ξενίζει», καθώς αφορά και στα μεγάλα έργα που διεκδικούσε η Θεσσαλία πολλά χρόνια.