ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος: Δεσποζόμενος σκύλος που εγκαταλείφθηκε

Τι σημειώνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για το τελευταίο περιστατικό με δάγκωμα παιδιού από ζώο με τον ιδιοκτήτη, όπως τονίζει, να έχει εντοπιστεί - "Παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο των αδέσποτων, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι συνεχώς εμφανίζονται νέα ζώα στα όρια του Δήμου μας τα οποία προφανώς εγκαταλείπονται από ιδιοκτήτες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση
Δήμος: Δεσποζόμενος σκύλος που εγκαταλείφθηκε

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης που σημειώθηκε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις:

Το περιστατικό που σημειώθηκε στις 14/03/2024 αφορά σκύλο, ο οποίος είναι δεσποζόμενος (τσιπαρισμένος) και έχει εγκαταλειφθεί. Η ευθύνη ανήκει εξ΄ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος τον έχει εγκαταλείψει και, ήδη, ο ιδιοκτήτης έχει εντοπιστεί.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου υλοποιεί πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων και κάθε χρόνο, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων,  το ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό μεγαλώνει. Ενδεικτικά για το έτος 2024 το προβλεπόμενο ποσό ανέρχεται στις 37.000 €.

Επίσης, είναι σε συνεχή συνεργασία με κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. Έως και σήμερα στειρώθηκαν πλήθος αδέσποτων ζώων, τα οποία σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν κλινικά, εμβολιάστηκαν και έγινε επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος.

Παράλληλα, ο Δήμος, βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με ομάδες εθελοντών φιλόζωων του δήμου, ενισχύοντας τις δράσεις τους και καλύπτοντας οικονομικά τη σίτιση των αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με το Νόμο, η υποχρέωση του Δήμου είναι να εμβολιάζει, να στειρώνει και να σημαίνει ηλεκτρονικά τα αδέσποτα ζώα και κατόπιν αυτά να επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο των αδέσποτων, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι συνεχώς εμφανίζονται νέα ζώα στα όρια του Δήμου μας τα οποία προφανώς εγκαταλείπονται από ιδιοκτήτες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμος,  έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος και είναι ο πρώτος που το υλοποιεί στη Θεσσαλία. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή Εγκαταστάσεων  καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ρήγα Φεραίου» προϋπολογισμού δαπάνης 530.000 €, με σκοπό την φύλαξη αδέσποτων ζώων.