Παρουσίαση βιβλίου για την Σμύρνη, την Τετάρτη στο ΤΕΕ Μαγνησίας
Την Τεταρτη 27 Μαρτίου και ώρα 18.30 θα γίνει στο ΤΕΕ Μαγνησίας ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου ΣΜΥΡΝΗ [1870-1922] Πόλη και αρχιτεκτονική. Η συμβολή των Ελλήνων, του Βασίλη Κολώνα, ομότιμου Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο University Studio Press. Την διοργάνωση στηρίζουν επίσης το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, ΙΩΝΕΣ.
Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί, αποτελεί προϊόν ενδελεχούς και πρωτότυπης έρευνας, που ξαναζωντανεύει την πόλη της Σμύρνης, μέσα από την αρχιτεκτονική, αδιάψευστο μάρτυρα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής της ακμής, με το Ελληνικό στοιχείο να πρωταγωνιστεί.
Στα μάτια του αναγνώστη, εμφανίζεται ανάγλυφη η εικονογραφία της Σμύρνης, του σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου πριν την καταστροφή του 1922 και αναδεικνύεται η ανανεωμένη εικόνα της και η συμβολή των Ελλήνων στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού της.
Tα χρονικά όρια της μελέτης αντιστοιχούν στην έναρξη μιας περιόδου μεγάλων εκσυγχρονιστικών έργων, μέχρι την πυρκαγιά του 1922, τότε που, εκτός από την τραγική δοκιμασία του ανθρώπινου παράγοντα, καταρρέει και η εικόνα της τελευταίας άνοιξης για την πολυεθνική κοινωνία της πόλης.
Εξετάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου, όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, και ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των κτιρίων, που οφείλονται σε πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας.
Στην έκδοση επισημαίνεται επίσης η ακτινοβολία αυτής της αρχιτεκτονικής στον ευρύτερο μικρασιατικό χώρο, αλλά και τον απέναντι αιγιακό, καθώς οι αμφίδρομες διαδρομές δεν περιορίζονταν στο επίπεδο της λόγιας αρχιτεκτονικής, αλλά μεταφέρονται και στη λαϊκή παράδοση.
Αντί επιλόγου, ως επίμετρο, παρουσιάζεται συνοπτικά η αρχιτεκτονική της, προσφυγικής πλέον, κατοικίας στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, όταν οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να προσαρμόσουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους στη νέα πραγματικότητα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν Χρύσα Δραντάκη Δρ Κοινωνιολογίας της Τέχνης Θεοκλής Καναρέλης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Τζούλια Τσαλίκη, Αρχιτέκτων, Γενική Γραμματέας ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι των φορέων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης και η Πρόεδρος των ΙΩΝΩΝ κ. Αργυρώ Κοπάνου – Μάμαλη.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Νιόβη Κωστοπούλου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αργυρώ Κοπάνου (σαντούρι) και Μιχάλης Μπέρμπερης (λαούτο – φωνή).
Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η μνήμη αλλά και η μέχρι σήμερα ζωντανή παράδοση αποτελούν τους θεματοφύλακες της ιστορίας μας.