ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στην Γρανάδα με το ERASMUS

Μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στην Γρανάδα με το ERASMUS

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, Δράση KA210 με τίτλο “Click awareness: digital citizenship tools in the classroom”, το οποίο  επιχορηγείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση έγινε στο σχολείο IES Federico Garcia Lorca στη Γρανάδα της Ισπανίας. Διήρκεσε 5 μέρες, από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου, και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου συνεργάστηκαν σε δραστηριότητες σχετικές με τον κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως netiquette, και επεξεργάστηκαν  τρόπους ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα του διαδικτυακού εκφοβισμού και της αυξανόμενης ρητορικής μίσους που αποτελούν μια νέα πρόκληση στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, διοργανώθηκε από το σχολείο υποδοχής επιμορφωτικό εργαστήριο  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εκστρατειών παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω των ψηφιακών μέσων όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  κατανοήσουν την ιδέα της ψηφιακής ευθύνης και της διαδικτυακής ηθικής και να μάθουν πώς να  αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης και του διαδικτυακού εκφοβισμού μαθαίνοντας, όμως, παράλληλα να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι στην αλληλεπίδραση τους με τα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας, την Αλάμπρα, ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα. Η επίσκεψη στα μεσαιωνικά παλάτια που περιβάλλονται από εκπληκτικούς κήπους και στα τείχη και τους πύργους παρατήρησης που εντυπωσιάζουν με το επιβλητικό τους μέγεθος ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους. Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή ήταν και η περιήγηση στην περιοχή Αλμπαϊσίν, η οποία ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1984. Στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται τα ερείπια ενός συμπλέγματος Αραβικών λουτρών, το αρχαιολογικό μουσείο της Γρανάδας και η εκκλησία του Σαν Σαλβαδόρ. Τέλος, η επίσκεψη στο σπήλαιo Nerja εντυπωσίασε όλους τους επισκέπτες καθώς πρόκειται για ένα σπήλαιο με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι σχηματισμοί των βράχων του έχουν ηλικία 800.000 ετών ενώ οι σπηλαιογραφίες που εντοπίστηκαν χρονολογούνται στο 40.000 π.Χ.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις 15 Απριλίου.