ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την προσεχή εβδομάδα το πόρισμα των Ολλανδών

Τι είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ενόψει της επίσκεψης του στη Λάρισα
Την προσεχή εβδομάδα το πόρισμα των Ολλανδών

Την προσεχή εβδομάδα κατατίθεται στην κυβέρνηση το πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας για το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας, όπως ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο προτάσεων το οποίο αναμένουν διακαώς οι αγρότες, ειδικά στις παρακάρλιες περιοχές όπου 180.000 και πλέον στρέμματα καλλιεργειών είναι βυθισμένα κάτω από το νερό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να παραμένουν έξι μήνες χωρίς εισόδημα αφενός και αφετέρου απλήρωτοι από αποζημιώσεις κρατικής αρωγής να μη γνωρίζουν πότε θα καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους.

Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τη Θεσσαλία

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλία σήμερα πραγματοποιείται διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 θα μετάσχουν η περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του συντονιστικού της πανελλαδικής των μπλόκων.

Από τη Μαγνησία θα συμμετέχει από την Επιτροπή Μπλόκων ο Χρήστος Πάντζιος από τον Αλμυρό και από την περιοχή Στεφανοβικείου ο Μανόλης Ντάγγαλος, πρόεδρος της τοπικής παρακάρλιας κοινότητας.

Σε συζήτηση με αγρότες από τα Φάρσαλα ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το ΥΠΑΑΤ για στήριξη των αγροτών και καταβολή αποζημιώσεων και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2 που αφορά την δωρεάν αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων και κυψελών, ενώ, όπως αποκάλυψε οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ των οποίων η εξόφληση θα γίνει έως τέλος Ιουνίου, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός επισήμανε ότι τηρούνται με συνέπεια όλα τα χρονοδιαγράμματα καθώς ο ΕΛΓΑ, αλλά και τα μέτρα 5.2 και αυτό για τις παρακάρλιες περιοχές που για πρώτη φορά εφαρμόζονται, ελέγχονται από την ΕΕ.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα απονιτροποίησης που αφορούν στη Θεσσαλία ύψους, αθροιστικά, 150 εκατ. ευρώ.