ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση και ενίσχυση πόρων νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Παράταση και ενίσχυση πόρων νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024 για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων αναφορικά στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα της ΚΕΕΕ, όπως πολλών ακόμα Επιμελητηρίων.

Ειδικότερα, στην απαντητική επιστολή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ κ. Γιώργου Ζερβού, που υπήρξε μετά την σχετική παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, αναφέρονται τα εξής: «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, ως μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη των παραγωγικών, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών τομέων της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό των μικρoμεσαίων επιχειρήσεων για την μετάβασή τους στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» σχεδιάζονται, πέραν των ανωτέρω, με επίκεντρο τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Χώρα και την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική σε εναρμόνιση με τις προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Προσκλήσεις των νέων Δράσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας πρoϋπoλoγισμoύ 350 εκατ. € («Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»), δημοσιεύθηκαν την 18/1 2/2023. Όμως οι προδημοσιεύσεις αυτών, οι οποίες περιλαμβάνουν τo σύνολο των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής των ΜμΕ (κατανομή του πρoϋπoλoγισμoύ  ανά τύπο Περιφέρειας, δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας, επιλέξιμες δαπάνες, χρηματοδοτικό σχήμα και ποσοστά ενίσχυσης) δημοσιεύθηκαν ήδη από την 11/10/2023. Είναι σαφές ότι έχει μεσολαβήσει ιδιαίτερα σημαντικός χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως όλοι oι δυνητικοί επενδυτές για τις σχετικές δράσεις και τις απαιτήσεις αυτών.

Η δε τροποποίηση των Προσκλήσεων των δράσεων με την παράταση υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης έως την 22/03/2024, που δόθηκε με τις σχετικές Αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Oικoνoμίας και Oικoνoμικών, παρασχέθηκε προκειμένου όλοι οι δυνητικοί επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα προσκόμισης του συνόλου των πρoαπαιτoύμενων δικαιολογητικών συμμετοχής.

Επίσης σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, η συμμετοχή στις δράσεις είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς ήδη φαίνεται ότι υποβάλλεται πoλλαπλάσιoς αριθμός αιτήσεων από τον προγραμματικά διατιθέμενo αριθμό εγκεκριμένων σχεδίων, αν και απομένει πλέον μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων».